Preţurile de consum din SUA au rămas neschimbate în iulie, pe fondul scăderii costului benzinei

Preţurile de consum din Statele Unite au rămas neschimbate în iulie în urma unei scăderi puternice a costului benzinei, oferind primul semn notabil de uşurare pentru americanii care au urmărit creşterea inflaţiei în ultimii doi ani, scrie Reuters.

142 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum din SUA au rămas neschimbate în iulie, pe fondul scăderii costului benzinei

Indicele preţurilor de consum (IPC) a rămas stabil luna trecută, după ce a avansat cu 1,3% în iunie, a anunţat miercuri Departamentul Muncii, într-un raport urmărit îndeaproape, care a arătat totuşi că presiunile inflaţioniste rămân ridicate, în timp ce Rezerva Federală se gândeşte dacă va adopta o nouă majorare a dobânzii în septembrie.

Anunţul cconsemnează cea mai mare decelerare lunară a creşterii preţurilor din 1973 şi a urmat după o scădere de aproximativ 20% a costului benzinei. Preţurile la pompă au crescut în prima jumătate a acestui an din cauza războiului din Ucraina, atingând o medie record de peste 5 dolari pe galon la jumătatea lunii iunie, potrivit grupului de susţinere a automobiliştilor AAA.

Economiştii chestionaţi de Reuters prognozaseră o creştere de 0,2% a IPC lunar în iulie. Fed a indicat că ar fi nevoie de mai multe scăderi lunare ale creşterii IPC înainte de a renunţa la înăsprirea agresivă a politicii monetare pe care a aplicat-o pentru a domoli inflaţia, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, şi pentru a o aduce la obiectivul său de 2%.

Dar datele IPC mai mici decât se aşteptau au declanşat o revenire puternică pe pieţele de acţiuni, indicele S&P 500 crescând cu aproximativ 2% în primele ore ale după-amiezii. Investitorii au redus imediat pariurile că Fed va oferi o a treia majorare consecutivă a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază la şedinţa din 20-21 septembrie, considerând în schimb că banca centrală americană va opta probabil pentru o majorare de jumătate de punct procentual.

Preţurile de consum din SUA au crescut brusc din cauza mai multor factori, printre care lanţurile de aprovizionare globale blocate, stimulentele masive ale guvernului la începutul pandemiei COVID-19 şi invazia Rusiei în Ucraina.

Alimentele sunt o componentă a IPC care a rămas ridicată în iulie, crescând cu 1,1%, după ce a urcat cu 1,0% în iunie.

În cele 12 luni până în iulie, IPC a crescut cu 8,5%, sub aşteptări, după o creştere de 9,1% în iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici