Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a afirmat săptămâna trecută că schimbarea strategiei de fortificare vine în contextul în care Rusia a renunțat la atacurile în formații mari susținute de vehicule blindate. Acum, trupele Moscovei merg mai mult pe unități mult mai mici susținute de drone, scrie POLITICO.
În acest sens, Ucraina a modernizat fortificațiile în concordanță cu schimbările decise de Rusia. Acum, forțele ucrainene construiesc fortificații pentru unități din ce în ce mai mici – de la batalioane de aproximativ 500 de soldați la aproximativ 100, iar pentru plutoane de 20 până la 50 de soldați.
„Acum vedem că cea mai eficientă poziție este de maximum un detașament. Și acestea sunt în principal grupuri de tranșee, chiar așa-numitele găuri de vulpe, care fac imposibilă utilizarea de către inamic a dronelor de atac”, a declarat șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, jurnaliștilor la Kiev la sfârșitul lunii trecute.
Înainte, rețelele extinse de șanțuri aveau o lungime de 2 până la 5 kilometri. Acum, acestea au o lungime de 60 până la 70 de metri.
În spatele liniei de apărare a frontului, Ucraina continuă să construiască alte două linii care includ tetraedre de beton, pentru a ține la distanță vehiculele blindate, dar și câmpuri minate, tranșee din lemn și beton, acoperiri antidrone și plase.
„Fortificarea nu înseamnă doar beton și tranșee – este un sistem de inginerie adaptiv care ia în considerare tacticile inamicului și are întotdeauna un singur scop: protejarea luptătorilor noștri. Monitorizăm zilnic procesul și consolidăm zonele în care este cea mai mare nevoie”, a mai spus ministrul ucrainean al Apărării, potrivit sursei citate.
Înainte, fortificațiile erau construite în teren deschis pentru a bloca atacurile rusești folosind un număr mare de vehicule blindate. Acum, acestea sunt construite în jurul centurilor forestiere, pentru că au un camuflaj mai bun.
Orice fel de structură fortificată este eficientă doar dacă este ocupată de un număr suficient de trupe, a spus Sîrskîi. În ciuda eforturilor de mobilizare, efectivele Kievului sunt încă depășite numeric de Rusia pe linia întregului front.
În continuare, cea mai periculoasă muncă este efectuată de trupele de luptă, pentru că „militarii ucraineni încă trebuie să sape prima linie de tranșee cu lopețile și în timpul luptelor active”, spune Sîrskîi, potrivit POLITICO.
Soldații ruși caută puncte slabe în apărarea Ucrainei, potrivit a doi soldați, care au vorbit cu POLITICO sub condiția anonimatului. Această tehnică a rușilor a fost confirmată și de Roman Pohorilyi, co-fondator al DeepState.
„Rușii împing peste tot, sondează locurile slabe și problematice, le cunosc pe toate. Și de îndată ce găsesc aceste locuri, își concentrează imediat resursele și trupele acolo și încep să străpungă. Și atunci apărarea noastră începe să se prăbușească, din păcate”, a spus Pohorilyi pentru POLITICO.
În luna iunie, trupele ruse au ocupat 500 de kilometri pătrați de pământ ucrainean, cel mai rapid ritm de avansare în multe luni.