Prima întrunire a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

Comitetulul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială s-au întâlnit pentru prima data pe 11 aprilie, pentru a stabili priorităţi de natură organizatorică. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

113 afișări
Imaginea articolului Prima întrunire a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

Prima întrunire a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

În cadrul primei şedinţe a a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), care a avut loc pe 11 aprilie,  s-au stabilit priorităţile de natură organizatorică pentru perioada următoare, printre care: elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al CNSM, elaborarea cadrului de reglementare în aplicarea legii, crearea website-ului CNSM. Următoarea întrunire a CNSM va avea loc în luna iunie 2017.


CNSM a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional (publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr.192 din 17.03.2017), ca structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia, se anunţă într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.


Constituirea Comitetului asigură implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic nr.3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale.


Operaţionalizarea CNSM a fost asigurată prin stabilirea componenţei Consiliului general, după cum urmează: Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naţionale a României - Preşedintele CNSM , Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României, coordonator al activităţii de stabilitate financiară, Mişu Negriţoiu, Preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ion Giurescu, Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Sectorul Sistemului de Pensii Private, Viorel Ştefan, ministru, Ministerul Finanţelor Publice, Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare, Ministerul Finanţelor Publice, Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei şi datoriei publice, Ministerul Finanţelor Publice.


De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare participă la şedinţele Consiliului general, fără drept de vot.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici