Profitul OMV Petrom a crescut de 2,6 ori anul trecut, la 2,19 miliarde lei

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut un profit net de 2,6 ori mai mare, de 2,19 miliarde lei, şi o creştere cu 16% a vânzărilor, ca urmare a majorării preţurilor la ţiţei şi îmbunătăţirii eficienţei în activitatea de rafinare şi marketing.

47 afișări
Imaginea articolului Profitul OMV Petrom a crescut de 2,6 ori anul trecut, la 2,19 miliarde lei

Profitul OMV Petrom a crescut de 2,6 ori anul trecut, la 2,19 miliarde lei (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Grupul Petrom a înregistrat vânzări de 18,61 miliarde lei (4,4 miliarde euro) în 2010, de la 16,09 miliarde lei în anul precedent.

Profitul net din anul 2009 a fost de 833 milioane lei.

Compania a obţinut în ultimul trimestru din 2010 un profit net de 779 milioane lei, după ce a înregistrat pierderi de 116 milioane lei în trimestrul trei şi de 131 milioane lei în acelaşi trimestru din 2009.

"Într-un mediu favorabil al preţurilor la ţiţei, anul 2010 a marcat realizarea unei serii de proiecte strategice şi a unor îmbunătăţiri semnificative ale performanţei noastre operaţionale. În E&P (Explorare şi Producţie, n.r) am pus cu succes în funcţiune, înainte de mijlocul anului, sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani şi am demarat producţia din noile sonde-cheie, menţinând totodată rata de înlocuire a rezervelor în România peste nivelul de 70%, pentru al treilea an consecutiv", a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul trimestrial al grupului.

Grupul a obţinut un profit înainte de taxe şi impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei, cu 84% mai mare decât cel consemnat în 2009, de 1,62 miliarde lei.

Profitul net după interesele minoritarilor s-a ridicat la 22 miliarde lei, de circa 2,5 ori mai mare decât cel din anul precedent, de 860 milioane lei.

"În R&M (Rafinare şi Marketing), mediul economic nefavorabil ne-a influenţat negativ vânzările de carburanţi şi nivelul marjelor. Cu toate acestea, am reuşit să îmbunătăţim considerabil rezultatul R&M exceptând elementele speciale, cu peste 500 milioane lei, datorită îmbunătăţirilor structurale şi optimizării operaţiunilor, rafinaria Arpechim ramânând în cea mai mare parte a anului oprită, din raţiuni economice", a spus directorul general al OMV Petrom.

Rezultatele au fost întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici