Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare

Banca Comercială Română (BCR) a început luni creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima instituţie de credit participantă la noua etapă a programului. Garanţia statului a fost redusă la jumătate, iar în program au fost incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi.

7170 afișări
Imaginea articolului Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare

Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare (Imagine: Shutterstock)

"BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate până în prezent prin programul «Prima Casă». Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea", a declarat într-un comunicat Oana Petrescu, vicepreşedinte Retail BCR.

Programul "Prima Casă 4" se adresează oricărei persoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

În cadrul programului se pot achiziţiona locuinţe finalizate/ locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare, sau locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare construite în baza autorizaţiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010. De asemenea, se pot construi locuinţe viitoare de către beneficiari individuali, în baza unei autorizaţii de construire eliberată după aceeaşi dată.

"Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul «Prima Casă» este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi graficul de rambursare", se arată în comunicat.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro.

Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei ori din costul de construire.

Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate, respectiv la jumătate din valoarea acordată a creditului.

Comisionul de gestiune se va plăti către FNGCIMM în fiecare an şi va fi calculat la valoarea soldului garanţiei creditului de la data de 31 decembrie a anului precedent. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioadă de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Solicitanţii de credit trebuie să constituie un depozit colateral însumând valoarea primelor trei rate lunare de dobândă şi să asigure locuinţa achiziţionată/construită din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor. Drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea Ministerului Finanţelor Publice şi a băncii.

În baza contractului de garantare încheiat cu FNGCIMM se va institui în favoarea statului român şi a băncii, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă legală de rang I asupra locuinţei, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de vânzare a acesteia pe o perioadă de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini.

Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici