Putin atacă tiparniţa de bani a Federal Reserve: SUA se comportă ca nişte huligani

Statele Unite se comportă "ca nişte huligani" pentru că "inundă" întreaga lume cu dolari, a declarat premierul rus Vladimir Putin, atacând programul de lichiditate QE2 derulat de Federal Reserve cu bani proaspăt tipăriţi.

3379 afișări
Imaginea articolului Putin atacă tiparniţa de bani a Federal Reserve: SUA se comportă ca nişte huligani

Putin atacă tiparniţa de bani a Federal Reserve: SUA se comportă ca nişte huligani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fed a investit 600 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie prin programul QE2, încheiat la finele lunii iunie. Programul QE1 derulat anterior a avut un volum de circa două ori mai mic.

Adresându-se economiştilor prezenţi la Academia de Ştiinţă din Rusia, Putin a criticat luni programul QE2, considerând că a inundat întreaga lume cu dolari ieftini.

Iniţialele QE vin de la "quantitative easing", sau "relaxare cantitativă".

"Bine că nu tipărim monedă de rezervă. Dar ei ce stârnesc? Se comportă pur şi simplu ca nişte huligani. Pornesc tiparniţele de bani şi aruncă cu dolari în întreaga lume pentru a-şi rezolva răspunderile imediate. Spun că monopolurile sunt rele dar numai dacă sunt străine - ale lor sunt bune. Aşa că îşi folosesc monopolul ca să printeze bani până dă pe-afară", a arătat Putin.

Pe lângă ostilitatea obişnuită la adresa Statelor Unite, comentariile lui Putin indică îngrijorarea Moscovei privind viitorul economiei mondiale.

Fed a pus capăt QE2 într-o periaodă în care economia americană pare să piardă din avânt, activitatea economică încetinind în multe sectoare cheie. Însă investitorii speră că preşedintele Fed, Ben Bernanke, va lua în calcul o nouă rundă de QE, pentru a promova creditarea şi creşterea.

QE2 a ajutat acţiunile listate în SUA şi a ridicat preţul nominal, în dolari, al petrolului, de care depinde în mare măsură economia Rusiei. Însă în acelaşi timp afluxul de dolari din pieţe a redus puternic valoarea monedei, ieftinind exporturile Statelor Unite şi propulsând inflaţia în numeroase ţări, din China până în Chile.

Deşi preţul ridicat al petrolului este de bun augur pentru Rusia, incertitudinea de pe piaţa americană a obligaţiunilor şi fluxurile de capital speculativ sunt mai puţin apreciate.

Rusia ţine circa 40% din rezervele valutare în dolari, iar banca centrală este nevoită să cumpere masiv dolari de pe piaţă pentru a evita o apreciere accelerată a rublei.

Putin a afirmat că Rusia, care estimează un deficit bugetar de 1,3% din PIB pentru 2011, nu îşi poate permite să-şi finanţeze viitorul dintr-un deficit la fel de mare precum cel al SUA, de circa 10% din PIB pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici