Recesiunea din Zona Euro, evitată la limită. Economia germană se contractă / Spania şi Italia, creşteri economice pozitive

Zona euro, formată din 20 de ţări, a evitat la limită recesiunea, după ce economia regiunii a stagnat la sfârşitul anului 2023, arată cifrele oficiale.

1520 afișări
Imaginea articolului Recesiunea din Zona Euro, evitată la limită. Economia germană se contractă / Spania şi Italia, creşteri economice pozitive

Recesiunea din Zona Euro, evitată la limită, pe fondul economiei germane care se contractă

Potrivit The Guardian, creşterea zero în zona monedei unice în ultimul trimestru al anului trecut a urmat unei contracţii economice de 0,1% în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că recesiunea - definită ca două trimestre consecutive de contracţie - a fost evitată la limită. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o contracţie de 0,1% a economiei zonei euro în trimestrul al patrulea.

Spania şi Italia, creşteri economice pozitive

Italia, pentru care se aştepta o stagnare, a înregistrat o creştere de 0,2%, în timp ce Spania a crescut cu 0,6% - de trei ori mai mult decât se preconiza (0,2%).

Cu toate acestea, cele mai mari două economii ale zonei euro, Franţa şi Germania, au înregistrat performanţe slabe la sfârşitul anului 2023. Germania a înregistrat o contracţie de 0,3%, iar Franţa nu a înregistrat nicio creştere pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit Eurostat, agenţia de statistică a UE.

Dintre economiile mai mici din zona euro, Portugalia a crescut cu 0,8% în ultimul trimestru, Austria a crescut cu 0,2%, în timp ce economia Irlandei s-a contractat cu 0,7% - a patra scădere trimestrială succesivă în 2023.

"Economia zonei euro a scăpat cu greu de recesiune până la sfârşitul anului 2023", a declarat Diego Iscaro, şeful departamentului economic pentru Europa la S&P Global Market Intelligence. "Perspectivele pentru 2024 continuă să fie dificile, pe fondul unei cereri şovăitoare şi al creşterii tensiunilor geopolitice", a mai declarat acesta, conform The Guardian.

La începutul anului, economiştii intervievaţi de Financial Times şi citaţi de Ziarul Financiar declarau că zona euro va cunoaşte o creştere modestă a economiei în 2024, chiar dacă salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici