Reforme pentru stimularea creşterii economice. Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte

  • Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte ce se vor derula în cele 27 de state membre.
  • Proiectele sprijină eforturile de elaborare şi punere în aplicare a reformelor naţionale pentru stimularea creşterii economice.
373 afișări
Imaginea articolului Reforme pentru stimularea creşterii economice. Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte

Reforme pentru stimularea creşterii economice. Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte

Sprijinul se realizează în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), care dispune, în acest an, de un buget total de 102,6 milioane EUR pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale în Uniunea Europeană.

„Reformele sunt necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea sistemelor de sănătate şi a sistemelor sociale şi educaţionale şi, în general, pentru sporirea rezilienţei statelor membre şi a părţilor interesate atunci când se confruntă cu provocări dificile şi crize globale. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument puternic care le poate permite statelor membre să realizeze reformele de care au nevoie pentru o creştere durabilă”, declară comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

IST este principalul instrument prin care Comisia oferă sprijin tehnic pentru reforme în UE. Acesta face parte din cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 şi din Planul de redresare pentru Europa. Instrumentul se bazează pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS), prin intermediul căruia s-au realizat, începând din 2017, peste 1.000 de proiecte de asistenţă tehnică în toate statele membre.

Reformele care pot beneficia de sprijin din partea IST includ, dar nu se limitează la: administraţia publică, guvernanţa, politicile fiscale, mediul de afaceri, sectorul financiar, piaţa forţei de muncă, sistemele de educaţie, serviciile sociale, asistenţa medicală, tranziţia verde – de exemplu „Valul de renovări ale clădirilor” – şi serviciile digitale. Consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative de a concepe şi a pune în aplicare reforme şi investiţii este esenţială pentru a stimula rezilienţa şi a sprijini redresarea.

Bugetul mai mare, în valoare de 864 milioane EUR, de care beneficiază IST în perioada 2021-2027 face posibilă oferirea de sprijin tehnic din cadrul acestui instrument pentru a ajuta statele membre să pregătească şi să pună în aplicare planurile de redresare şi rezilienţă (PRR), ceea ce le permite acestora să fie mai bine echipate pentru a accesa finanţarea din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). În total, peste 60 % din proiectele IST preselectate pentru 2021 sunt legate de punerea în aplicare a programelor de redresare şi rezilienţă, în timp ce 30 % se axează pe Pactul verde şi 44 % pe tranziţia digitală.

De asemenea, sprijinul acordat din IST ajută statele membre să abordeze în mod eficace provocările identificate în recomandările specifice fiecărei ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici