Repsol va primi 5 miliarde de dolari de la Argentina pentru naţionalizarea companiei YPF

Grupul petrolier spaniol Repsol va accepta compensaţii de 5 miliarde de dolari de la guvernul Argentinei, sub formă de obligaţiuni, pentru naţionalizarea participaţiei de 51% a Repsol la compania YPF, au declarat surse apropiate situaţiei.

85 afișări
Imaginea articolului Repsol va primi 5 miliarde de dolari de la Argentina pentru naţionalizarea companiei YPF

Repsol va primi 5 miliarde de dolari de la Argentina pentru naţionalizarea companiei YPF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Despăgubirile sunt de două ori mai mici faţă de suma de 10,5 miliarde de dolari cerută de grupul spaniol.

Naţionalizarea anul trecut a participaţiei Repsol la YPF a înfuriat grupul petrolier, dar şi Spania. De asemenea, au apărut tensiuni privind atitudinea faţă de Argentina între Spania şi Mexic, unul dintre acţionarii importanţi ai YPF prin intermediul companiei petroliere de stat Pemex.

Planul privind despăgubirile a fost convenit la o întâlnire la Buenos Aires a reprezentanţilor guvernelor Spaniei, Argentinei şi Mexicului cu directori ai Repsol, ceea ce indică sprijinul puternic pentru un acord care să soluţioneze diferendul izbucnit în urmă cu 18 luni.

"Acordul iniţial are deja acordul managementului Repsol, al principalilor acţionari şi al guvernelor, ceea ce înseamnă că board-ul îl va aviza", a spus una dintre sursele Reuters.

O altă sursă, apropiată unui membru al consiliului de administraţie, a declarat că este extrem de puţin probabil ca înţelegerea să fie respinsă în cadrul unei şedinţe care va avea loc miercuri.

YPF, cea mai mare companie petrolieră din Argentina, a fost naţionalizată în aprilie, după ce Argentina a acuzat Repsol că nu a crescut producţia suficient pentru a face faţă cererii locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici