Reuters: Ucraina ar putea intra în faliment din cauza sistemului de pensii

Ucraina este ameninţată de faliment din cauza sistemului de pensii prea generos, care a necesitat cheltuieli reprezentând aproape o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) anul trecut, potrivit unei analize Reuters.

39 afișări
Imaginea articolului Reuters: Ucraina ar putea intra în faliment din cauza sistemului de pensii

Reuters: Ucraina ar putea intra în faliment din cauza sistemului de pensii (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Autorităţile de la Kiev nu s-au limitat la a menţine sistemul de pensii moştenit din perioada sovietică, dar l-au şi extins, se arată în analiză.

Pensia medie în Ucraina, de 140 de dolari, genereazã costuri uriaşe pentru buget, care au ajuns la 18% din PIB anul trecut, una dintre cele mai mari rate din Europa.

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Ucraina înseamnă că necesarul de finanţare din sistemul de pensii va creşte dacă nu se fac schimbări. Există, deja, nouă pensionari la zece angajaţi care contribuie la fondul de pensii, iar raportul se va înrăutăţi.

"Niciun sistem de pensii nu va rezista la astfel de evoluţii demografice. Ar fi o catastrofă financiară", a afirmat Marcin Swiecicki, director al centrului de cercetare Blue Ribbon Analytical and Advisory Centre, finanţat de Uniunea Europeană.

Ucraina alîplică un impozit pe salarii de 35%, printre cele mai ridicate din lume, numai pentru finanţarea pensiilor, a adăugat el.

Însă nici măcar procentul acesta nu va mai fi suficient. Până în 2050, Ucraina va trebui să coboare pensia la 28% din salariul mediu, de la 40% în prezent. Dacă vrea să menţină raportul actual dintre pensii şi salarii, statul va fi nevoit să urce vârsta de pensionare la 65 de ani, de la 60 de ani pentru bărbaţi şi 55 de ani pentru femei în prezent.

În programul de reformă pe termen lung prezentat anul acesta, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promis schimbări radicale, prin trecerea la un sistem de pensii acumulativ, folosit şi în alte state foste sovietice, ca Rusia sau Kazahstan.

Până în prezent, guvernul s-a angajat doar să majoreze vârsta de pensionare pentru femei la 60 de ani, obligaţie asumată în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, respectiv să scadă sumele primite de persoanele pensionate înainte de limita de vârstă.

Planurile nu au fost prezentate foarte clar în Ucraina, din cauza alegerilor regionale care se vor desfăşura pe 31 octombrie, notează Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici