România a avut în trimestrul IV o scădere a PIB de trei ori mai abruptă decât UE

România a înregistrat a patra scădere a PIB dintre statele membre UE, de 6,6%, de aproape trei ori mai abruptă. Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene a scăzut în trimestrul patru din 2009 cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar cel al zonei euro s-a redus cu 2,1%.

21 afișări
Imaginea articolului România a avut în trimestrul IV o scădere a PIB de trei ori mai abruptă decât UE

România a avut în trimestrul IV o scădere a PIB de trei ori mai abruptă decât UE (Imagine: Mediafax Foto)

Doar ţările baltice au avut scăderi "an la an" mai puternice ale PIB-ului în ultimul trimestru din 2009, de 9,4% în Estonia, 13% în Lituania, respectiv 17,9% în Letonia, se arată într-un comunicat al Eurostat, institutul de statistică al UE.

Dintre cele 18 state membre care au raportat până acum datele privind evoluţia PIB din trimestrul patru, niciunul nu a înregistrat creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar cele mai restrânse scăderi au fost anunţate de Franţa, -0,3%, Portugalia, -0,8%, respectiv Austria, -1,8%.

În ceea ce priveşte evoluţia trimestrială, România este pe locul al doilea după scăderea PIB-ului faţă de trimestrul al treilea, cu o contracţie de 1,5%.

Cea mai abruptă contracţie a fost înregistrată şi în acest caz de Letonia, -3,2%, iar dintre cele 17 state membre care au anunţat datele pentru trimestrul patru doar şapte au raportat creşterea PIB, două au înregistrat stagnarea indicatorului, iar restul de opt au avut scăderi.

PIB-ul a crescut cu 0,1% în trimestrul patru faţă de intervalul anterior atât în UE, cât şi în zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici