România, aproape de a semna acordul privind piaţa de energie cu Ungaria şi Austria

România este aproape de semnarea unui acord cu Ungaria şi Austria în vederea înfiinţării unei pieţe regionale de energie şi are discuţii în acest sens şi cu Grecia şi Bulgaria, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, la o conferinţă pe tema restructurării sectorului de energie.

29 afișări
Imaginea articolului România, aproape de a semna acordul privind piaţa de energie cu Ungaria şi Austria

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Suntem foarte aproape să semnăm cu Ungaria şi Austria acordul de creare a unei pieţe regionale de energie", a afirmat Videanu.

În luna iulie, el a afirmat că acordul ar putea fi încheiat la începutul lunii septembrie.

Înfiinţarea unei burse regionale regionale reprezintă un obiectiv mai vechi al autorităţilor.

Totodată, Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie.

"Am avut în vedere crearea premiselor de a proteja toţi jucătorii din piaţă. Un pilon important a fost apariţia sectorului privat în producţia de energie, pe lângă cele două companii naţionale. În 2018 cota de piaţă a celor două companii naţionale va fi una rezonabilă, iar apariţia sectorului privat ar urma să se creeze o competiţie reală în piaţă", a continuat Videanu.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Totodată, România urmăreşte să deţină o poziţie importantă în producţia de energie în regiune.

Videanu a adăugat că sectorul de energie poate fi şi o mare oportunitate, dar şi o mare vulnerabilitate, dacă nu se fac investiţii.

"Din păcate nu am avut curajul până acum să asigurăm acele investiţii noi care să asigure randamentul producţiei de energie şi suntem mult sub randamentele europene", a arătat Videanu.

El a mai spus să speră ca în această săptămână să fie dezbătută în Parlament, în procedură de urgenţă, proiectul de modificare e legii energiilor regenerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici