Roubini: Creşterea economică din zona euro ar putea fi "aproape de zero" în acest an

Creşterea economică din zona euro ar putea fi "aproape de zero" în acest an, după ce instabilitatea din trimestrul al doilea pune în pericol estimările referitoare la un avans de 1%, a declarat economistul american Nouriel Roubini, care anticipa iniţial un avans de 1%.

23 afișări
Imaginea articolului Roubini: Creşterea economică din zona euro ar putea fi "aproape de zero" în acest an

Roubini: Creşterea economică din zona euro ar putea fi "aproape de zero" în acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totuşi, grupul statelor care folosesc moneda unică nu riscă reintrarea în recesiune, în pofida deteriorării încrederii pieţei financiare în creşterea economică, într-o perioadă de austeritate bugetară", a afirmat Roubini la o conferinţă economică care are loc la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

"Având în vedere şocurile economice din ultimele luni, până la sfârşitul anului creşterea ar putea fi aproape de zero", a afirmat Roubini, celebru pentru prognozele pesimiste şi faptul că a prezis criza financiară mondială cu un an înainte de declanşare.

Estimarea sa iniţială, privind un avans de 1% al economiei zonei euro, coincidea cu cele ale Băncii Centrale Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional.

Corecţiile din ultimele trei luni de pe piaţa bursieră, majorarea spreadului creditelor şi nervozitatea de pe piaţa interbancară sugerează că există preocupări serioase referitoare la creşterea economiei mondiale, a mai spus Roubini.

În opinia sa, creşterea economiei americane ar putea încetini în al doilea semestru la 1,5%, de la 3% în primele şase luni, şi nici perspectivele la nivel mondial nu sunt foarte promiţătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici