Europa riscă să rămână afectată pe termen lung de criză, cu o creştere economică lentă

Revenirea economiei mondiale a atins deja, probabil, punctul culminant, iar Europa riscă să rămână afectată de criză pe termen lung, cu o creştere lentă a Produsului Intern Brut (PIB), potrivit unui studiu al Euler Hermes, parte a grupului german Allianz.

18 afișări
Imaginea articolului Europa riscă să rămână afectată pe termen lung de criză, cu o creştere economică lentă

Europa riscă să rămână afectată pe termen lung de criză, cu o creştere economică lentă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Economia mondială a început să avanseze cu un ritm apropiat celui anterior crizei, notează Euler Hermes. Creşterea este, însă, limitată de retragerea măsurilor guvernamentale de stimulare economică.

În SUA, cea mai mare economie a lumii, acceleraţia creşterii economice este aproape de maxim. Situaţia este mai problematică, însă, în zona euro, avertizează Euler Hermes.

"Europa va rămâne singura zonă afectată pe termen lung de criză, cu un impact asupra creşterii economice potenţiale", se arată în studiu.

Compania anticipează un ritm de creştere la nivelul economiei mondiale de 3,3% în acest an şi de 2,9% pentru 2011. În zona euro, PIB ar urma să avanseze cu doar 0,8% şi 0,9% în acest an şi în următorul.

Cu excepţia Spaniei şi Germaniei, statele europene au anunţat planuri de consolidare bugetară mai ample decât programele de relansare. În acest conext, asigurătorul apreciază că numărul companiilor care vor falimenta până în 2011 va fi ridicat, mai ales în Europa de Sud.

"Luarea de îndată a unor decizii de ajustare bugetară, în timp ce revenirea din zona euro este foarte slabă, nu poate avea decât un efect negativ asupra creşterii", a afirmat Karine Berger, economist şef la Euler Hermes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici