S&P: Statele bogate ar putea fi retrogradate în următorii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei

Standard & Poor's a avertizat marţi că ar putea retrograda "mai multe state cu rating foarte ridicat" din rândul G20 dacă guvernele nu vor implementa, până în 2015, reforme de atenuare a creşterii cheltuielilor din sistemele publice de sănătate şi alte costuri induse de îmbătrânirea populaţiei.

576 afișări
Imaginea articolului S&P: Statele bogate ar putea fi retrogradate în următorii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei

S&P: Statele bogate ar putea fi retrogradate în următorii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei (Imagine: Shutterstock)

Mai multe state dezvoltate din Europa, precum şi Japonia şi Statele Unite, vor suferi în următorii 40 de ani cele mai importante deteriorări ale finanţelor publice din cauza îmbătrânirii populaţiei, se arată într-un raport al S&P, preluat de Reuters.

"Creşterea persistentă a cheltuielilor din sistemele de sănătate va exercita presiuni severe asupra finanţelor publice în următoarele decenii. Dacă guvernele nu vor modifica sistemele de protecţie socială, acestea vor deveni probabil nesustenabile", consideră S&P.

În absenţa reformelor, S&P ar putea începe din 2015 să coboare ratingurile marilor economii ale lumii din cauza costurilor induse de îmbătrânirea populaţiei, trend care ar putea conduce, din 2020, la o creştere a numărului de ţări cu rating "junk", potrivit studiului prezentat de agenţie.

Sistemul public de sănătate va genera probabil cele mai semnificative creşteri ale cheltuielilor în bugetele ţărilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protecţia socială şi situaţii demografice care se deteriorează rapid.

Spre exemplu, se estimează că populaţia Japoniei va scădea cu 30% până în 2060, când 40% dintre locuitori vor avea vârste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.

Cheltuielile cu protecţia socială din Japonia, care includ pensii şi servicii de sănătate, sunt estimate la 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) în anul fiscal curent, reprezentând circa 22% din Produsul Intern Brut. În anu lfiscal 2025-2026, aceste cheltuieli ar putea creşte la 141.000 miliarde yeni.

Costurile din sistemele publice de sănătate ale ţărilor dezvoltate nu vor fi însă propulsate numai de aspecte demografice. Tehnologiile noi, mai scumpe, şi extinderea plajei de tratamente acoperite ar putea genera până la două treimi din creşterea estimată, potrivit unui studiu al Fondului Monetar Internaţional, citat de S&P.

Agenţia notează totodată că reformarea sistemelor publice de pensii va fi insuficientă în cazul ţărilor G20.

S&P consideră că nu este prea târziu ca statele G20 să ia măsuri, însă reformele legate de costurile de îmbătrânire trebuie cuplate cu măsurile de echilibrate a bugetului şi implementate cel târziu până în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici