"Sănătatea" economiei din zona euro este în continuare fragilă, potrivit BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că "sănătatea" economiei din zona euro este în continuare prea fragilă pentru a retrage măsurile de susţinere a creditului, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

21 afișări
Imaginea articolului "Sănătatea" economiei din zona euro este în continuare fragilă, potrivit BCE

"Sănătatea" economiei din zona euro este în continuare fragilă, potrivit BCE (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne aşteptăm la o revenire progresivă, însă această previziune rămâne înconjurată de incertitudine", a afirmat Trichet.

Nivelul dobânzii cheie este potrivit pentru situaţia curentă a economiei, a spus oficialul, precizând că dobânda de referinţă a BCE, în prezent de 1%, reprezintă un barometru al creditului în zona euro.

Banca va continua să asigure instituţiilor de credit lichidităţi ieftine prin intermediul pieţei monetare, însă o intervenţie puternică a instituţiei pe piaţă nu va putea fi susţinută indefinit, a avertizat Trichet.

El a solicitat băncilor să acţioneze responsabil, având în vedere că piaţa creditului din zona euro stagnează, alimentând temerile că o penurie de credite ar putea să afecteze regiunea.

Măsurile excepţionale nu sunt implementate pentru "ochii frumoşi ai băncilor, ci pentru ca acestea să-şi facă treaba, adică să finanţeze economia", a adăugat oficialul.

Trichet a reafirmat disponibilitatea BCE de a retrage dispozitivele de susţinere a creditului în cazul în care apar riscuri inflaţioniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici