Sănătatea ta, în mâinile deputaţilor şi senatorilor. Câţi bani alocă România pentru sistemul sanitar

  • Deputaţii şi sentatorii iau decizii pentru sistemul de sănătate
  • România e la coada Europei, cu 5,2% din PIB alocaţi Sănătăţii
  • OECD: Peste 4.700 de medici români erau în Franţa, în 2018
381 afișări
Imaginea articolului Sănătatea ta, în mâinile deputaţilor şi senatorilor. Câţi bani alocă România pentru sistemul sanitar

Ai crede că cei 465 de deputaţi şi sentatori fac doar legi. Ceva abstract. Uite, îţi dau un exemplu. Cei 465 despre care ştii că pleacă acasă lunar cu cel puţin 2.500 de euro şi care de multe ori muncesc mai puţin de patru zile pe săptămână, iau decizii care îţi afectează în mod direct sănătatea. 

Ce decizii foarte importante iau guvernanţii pentru Sănătate?

Regulile din sistemul de sănătate sunt şi sub pixul parlamentarilor. Partidul care va avea majoritatea după alegerile de azi îţi va numi şi Ministrul Sănătăţii. Cazul Colectiv e un exemplu concret de ceea ce pot face senatorii şi deputaţii. Abia după 5 ani, răniţii tragediei de la Colectiv au avut o lege care să spună clar că tratamentul lor va fi plătit de stat. Pentru tot restul vieţii.

Un alt exemplu recent: mai ţii minte perioada în care zeci de bolnavi de Covid-19 sau contacţi ai acestora au ieşit pe stradă? Fără să mai fie obligaţi să stea în izolare? Tot Parlamentul a făcut asta. A ridicat restricţiile impuse de Guvern.

În termeni de business, câţi bani alocăm noi pentru Sănătate?

Dintre toate statele din Uniunea Europeană, România alocă cel mai puţin pentru sănătate pe cap de locuitor. Adică 580 de euro pe cap de locuitor. Iar media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor. La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor sunt Danemarca, Luxemburg şi Suedia.

Ca procent din PIB, avem 5,2% alocaţi Sănătăţii, aproape cel mai redus nivel din UE, unde media e la 10% din PIB. Avem 6 milioane de asiguraţi în sistemul de Sănătate, care plătesc lună de lună contribuţii la stat. Cu toate acestea, lucrările primului spital de stat construit în Bucureşti în ultimii 30 de ani s-au oprit la 90%, la trei ani de la începerea lor. Firma care ridică spitalul, o companie belgiană, a decis la finalul anului trecut să trimită muncitorii acasă pentru că Primăria Capitalei nu i-a mai onorat deconturile. Iar 15.700 medici au plecat din ţară şi lucrează în străinătate pentru condiţii mai bune.

Cheltuieli cu sănătatea per cap de locuitor, 218 (Sursa: Eurostat) 

  • România: 580 euro pe cap de locuitor
  • Danemarca: 5.260 euro pe cap de locuitor
  • Luxemburg: 5.220 euro pe cap de locuitor
  • Suedia: 5.040 euro pe cap de locuitor

Cheltuieli cu sănătatea ca procent din PIB

  • Media UE: 9,9% din PIB
  • Franţa şi Germania: 11,3% din PIB
  • Suedia: 11% din PIB

Potrivit OECD, în Franţa şi Germania lucrau în 2018 peste 8.700 de medici români.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici