Şeful BCR compară investitorii străini cu prinţul care salvează prinţesa adormită, pe nume România

Preşedintele BCR, Dominic Bruynseels, a comparat investitorii străini cu prinţul care salvează prinţesa adormită, pe nume România, din somnul adânc în care a fost trimisă din cauza deficitelor şi consumului, adică din recesiune.

33 afișări
Imaginea articolului Şeful BCR compară investitorii străini cu prinţul care salvează prinţesa adormită, pe nume România

Şeful BCR compară investitorii străini cu prinţul care salvează prinţesa adormită, pe nume România (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"România este o frumoasă din pădurea adormită. Să vă spun o poveste. Odată a existat o prinţesă frumoasă care se numea România şi avea numeroase daruri - frumuseţe, petrol, pământ, oameni, Dunărea", a spus Bruynseels miercuri, la o conferinţă organizată de Consiliu Investitorilor Străini (CIS) şi ASE Bucureşti.

El a spus că atunci când prinţesa a împlinit 18 ani a fost închisă într-un castel de vrăjitoarea deghizată în consum şi deficite nesustenabile, şi a căzut în "somnul dulce", adică în recesiune.

"După ani a venit un prinţ din afara ţării, care a aflat de poveste, şi era plin de bani, şi a intrat în castel la prinţesă, a căzut în genunchi în faţa ei, a sărutat-o, ea s-a trezit şi au trăit împreună până la adânci bătrâneţi", a afirmat Bruynseels.

El a adăugat că poveştile nu se întâmplă în viaţa reală, unde România se află într-o cursă pentru atragerea investiţiilor străine şi revenire cu 191 de state, însă din păcate nu este în pluton.

"Bicicleta noastră nu merge rea bine. În această cursă suntem la finele plutonului european", consideră şeful BCR.

El s-a referit la măsurile propuse de CIS pentru relansarea creşterii economice în România şi a menţionat că implementarea acestora este "în progres", menţionând că investitorii străini vor continua să pună presiune pentru adoptarea acestora.

Consiliul Investitorilor Străini a propus autorităţilor, în luna octombrie, un set de 12 măsuri care ar avea ca efect creşterea Produsului Intern Brut al României cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de muncă şi majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%.

Cele 12 acţiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de măsuri, structurate în zece arii de acţiune care corespund principalelor obiective actuale ale economiei, respectiv stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernanţe, susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinerea investiţiilor în economie, accesarea de finaţări din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potenţialului în agricultură, urmărirea unor politici fiscale care stimulează creşterea, reformarea sistemului juridic şi modernizarea sectorului public.

Consiliul Investitorilor Străini are peste 110 companii membre ale căror investiţii cumulate în România depăşesc 30 miliarde de euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.

Contribuţia la PIB a companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici