Senatul american a aprobat nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea FED

Senatul american a aprobat, luni, nominalizarea lui Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, la conducerea Rezervei Federale (FED), fiind prima femeie care prezidează banca centrală, cea mai puternică din lume.

339 afișări
Imaginea articolului Senatul american a aprobat nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea FED

Janet Yellen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Janet Yellen a fost aleasă la conducerea FED cu 56 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizării sale, criticând politica ultra-acomodantă a FED, susţinută de Janet Yellen.

Ea a fost candidata favorită a numeroşi economişti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, şi a aripii stângi a partidului democrat, care s-a mobilizat în această toamnă împotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul său consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor săi, Summers a rămas asociat valului de dereglementare financiară din anii 2000, pe când era secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen este vicepreşedinta FED începând din 2010. Ea îi va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit în 2005 de republicanul George W. Bush şi reconfirmat în 2009 de Barack Obama. Mandatul durează patru ani.

Ea va avea sarcina de a înăspri politica monetară americană, reducând gradual injecţiile de lichidităţi ale FED.

Yellen a pledat în favoarea menţinerii sprijinului FED pentru economie în contextul în care reluarea economică rămînea fragilă, iar rata şomajului ridicată (7% în noiembrie).

Rezerva Federală a anunţat în decembrie că ar putea creşte rata cheie, menţinută aproape de zero din 2008, din moment ce rata şomajului va scădea la 6,5%.

"Declaraţiile lui Yellen arată că ea este pentru ca inflaţia să depăşească rata ţintă de 2%", a declarat republicanul Charles Grassley.

"Avem nevoie de cineva care să se focalizeze pe un dolar puternic şi o inflaţie scăzută", a adăugat el, înainte de a vota împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici