Sosirile şi înnoptările turiştilor au crescut în primul semestru faţă de anul trecut

Sosirile şi înnoptările turiştilor în hoteluri, pensiuni şi alte unităţi de cazare au crescut în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 11,7%, respectiv 4,2%, după ce în iunie indicatorii au fost mai mari faţă de aceeaşi lună a anului precedent cu 17,6%, respectiv 3%.

203 afișări
Imaginea articolului Sosirile şi înnoptările turiştilor au crescut în primul semestru faţă de anul trecut

Sosirile şi înnoptările turiştilor au crescut în primul semestru faţă de anul trecut (Imagine: Shutterstock)

"Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2011 au însumat 686.400, în creştere cu 17,6% faţă de cele din luna iunie 2010. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în iunie 77,1% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,9% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din iunie 2010", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sosirile în hoteluri au avut o pondere de 77,3% raportat la totalul structurilor de cazare.

Înnoptările în unităţile de primire turistică au totalizat în iunie 1,849 milioane, în creştere cu 3% faţă de cele din iunie 2010. Din total, 82,6% au fost înnoptări ale turiştilor români.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 27,3%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de iunie 2010. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 32,8%.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în iunie de 746.900, în creştere cu 9% faţă de luna iunie 2010. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (93,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 55% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele UE cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (39,1%), Bulgaria (15,3%), Germania (9%), Italia (7,5%) şi Austria (4,1%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna iunie de puţin peste un milion, în creştere cu 5,1% comparativ cu iunie 2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 71,4% din numărul total de plecări.

În primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au urcat cu 11,7%, la 2,828 milioane.

Sosirile turiştilor români au reprezentat în primul semestru 76,7% din numărul total. Hotelurile au o pondere de 77,7% în totalul unităţilor de cazare.

Înnoptările au însumat 6,517 milioane, în creştere cu 4,2% faţă de cele din semestrul I 2010. Înnoptările turiştilor români au reprezentat 79,5% din numărul total.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 22,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de semestrul I 2010. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 26,6%.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost la şase luni de 3,314 milioane, în scădere cu 0,5% faţă de semestrul I 2010. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (94,3%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 58,8% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre ţările UE cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (37,1%), Bulgaria (18,7%), Germania (8,6%), Italia (8,3%), Austria şi Polonia (cu câte 4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în semestrul I de 5,169 milioane, în scădere cu 0,6%, comparativ cu acelaşi interval din anul precedent. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate, reprezentând 71,3% din totalul plecărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici