Spania a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând continuarea recesiunii

Guvernul spaniol a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând un declin al PIB de 0,5%, în loc de o creştere de 0,2% estimată în luna aprilie, a declarat vineri ministrul pentru Buget Cristobal Montoro, după o şedinţă a Executivului de la Madrid, transmite Bloomberg.

289 afișări
Imaginea articolului Spania a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând continuarea recesiunii

Spania a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând continuarea recesiunii (Imagine: Shutterstock)

Economia Spaniei a reintrat în recesiune anul trecut, iar şomajul este în creştere după prăbuşirea sectorului imobiliar.

Şomajul va atinge în acest an 24,6%, potrivit noilor estimări guvernamentale, peste nivelul de 24,3% anticipat anterior. Anul viitor, Executivul se aşteaptă ca 24,3% din populaţia activă să nu aibă un loc de muncă, uşor peste prognoza precedentă, de 24,2%.

Economia va fi susţinută anul viitor de exporturi, care vor creşte cu 6%, dar cererea internă va continua să scadă.

Cheltuielile guvernamentale vor atinge anul viitor 126,8 miliarde de euro, cu 9,2% peste nivelul din 2012, a spus Montoro. Excluzând costul dobânzilor şi al contribuţiilor la sistemul de asistenţă socială, plafonul cheltuielilor va scădea cu 6,6% comparativ cu 2012.

Pe de altă parte, administraţia regională a Valenciei, una dintre cele mai îndatorate dintre regiunile Spaniei, a anunţat vineri că va apela la ajutorul guvernului central pentru a-şi putea plăti datoriile. Valencia trebuie să plătească până la sfârşitul anului datorii de 2,85 miliarde de euro.

Regiunile spaniole au scadenţe de circa 15 miliarde de euro în a doua jumătate a anului, Valencia şi Catalonia fiind cele mai îndatorate.

Anunţurile au avut loc în aceeaşi zi în care miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat acordul final pentru un plan de susţinere a băncilor spaniole aflate în dificultate cu până la 100 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici