Speranţele Greciei de a ieşi din recesiune în 2014 s-ar putea împiedica de Rusia

Speranţele Greciei de a ieşi în 2014 din cea mai gravă recesiune din ultima jumătate de secol s-ar putea împiedica de Rusia, care a interzis importurile de alimente din UE şi SUA, ca reacţie la sancţiunile impuse din cauza crizei din Ucraina.

259 afișări
Imaginea articolului Speranţele Greciei de a ieşi din recesiune în 2014 s-ar putea împiedica de Rusia

Speranţele Greciei de a ieşi din recesiune în 2014 s-ar putea împiedica de Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Costul estimat provocat economiei elene de contra-măsurile adoptate de Rusia din cauza sancţiunilor occidentale pare tolerabil, dar impactul ar putea fi mai dăunător în sectoare ca turism şi agricultură, din cauza fragilităţii redresării economice", a declarat Thanos Dokos, director general al Fundaţiei Elene pentru Politică Europeană şi Externă, relatează Bloomberg.

Dokos a menţionat şi incertitudinile legate de securitatea energetică în toamna şi iarna viitoare, provocate de tensiunile geopolitice.

Rusia este cel mai mare partener comercial al Greciei, potrivit datelor Bloomberg, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări fiind de 9,3 miliarde de euro în 2013, mai mari decât schimburile Greciei cu Germania.

Deprecierea recentă a rublei, în urma sancţiunilor occidentale şi a situaţiei din Ucraina, ar putea face ca numărul turiştilor ruşi în Grecia să fie mai mic cu 200.000 faţă de nivelul anticipat, a declarat Xenophon Petropoulos, director de comunicare la Asociaţia Companiilor de Turism din Grecia (SETE).

Potrivit estimărilor preliminare ale SETE, impactul situaţiei din regiune asupra industriei turismului din Grecia ar putea fi de 300 de milioane de euro.

"Sosirile de turişti ucraineni vor scădea cu 50%, iar sosirile din Rusia vor atinge 1,1 milioane, în loc de 1,3 milioane", a spus Petropoulos.

Turismul are o contribuţie de peste 16% la PIB-ul Greciei, conform datelor SETE, iar Rusia a fost anul trecut principala sursă de creştere a numărului de vizitatori în Grecia.

Veniturile generate de turiştii ruşi în turismul elen au crescut anul trecut cu 42%, la 1,34 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Greciei.

Comisia Europeană anticipează că economia elenă va înregistra în acest an o creştere de 0,6%, primul avans din 2007, şi de 2,9% în 2015.

Economia ţării s-a contractat în primul trimestru cu 0,9%, cel mai puţin din ultimii patru ani, dar pentru a 23-a oară consecutiv.

Impactul sancţiunilor ruseşti asupra exporturilor agricole ale Greciei este mai dificil de estimat, mergând dincolo de valoarea directă a vânzărilor, a declarat Georgios Polyhronakis, purtător de cuvânt al Asociaţiei Exportatorilor Greci şi Transportatorilor de Fructe, Legume şi Sucuri.

"Cel mai mare impact al emabargoului rus va fi indirect, în condiţiile în care interzicerea importurilor de fructe şi legume din UE va face ca mari cantităţi de produse proaspete să fie disponibile, inundând piaţa”, a arătat Polyhronakis.

Piaţa din Rusia este o destinaţie foarte importantă pentru produsele agricole din Grecia, dar cifra de afaceri este limitată. Astfel, produsele agricole reprezintă 41% din exporturile elene în Rusia, fiind în valoare de circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit Asociaţiei Exportatorilor Eleni.

Piaţa rusă reprezintă doar 1,5% din exporturile elene, în timp ce importurile Greciei din Rusia sunt de 16 ori mai mari. Grecia vrea să menţină în acest an exporturile la 27 de miliarde de euro, respectiv 15% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici