Studiu Consiliul Concurenţei: Preţurile fără taxe la motorina şi benzina din România, peste nivelul mediu din Uniunea Europeană

Preţurile fără taxe la benzină şi motorină practicate în România în iulie 2016 erau peste nivelul mediu din Uniunea Europeană, iar preţurile cu taxe înregistrate în ţară se situau sub nivelul mediu practicat în blocul comunitar, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei (CC).

3229 afișări
Imaginea articolului Studiu Consiliul Concurenţei: Preţurile fără taxe la motorina şi benzina din România, peste nivelul mediu din Uniunea Europeană

Studiu Consiliului Concurenţei: Preţurile fără taxe la motorina şi benzina din România, peste nivelul mediu din UE (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

În perioada 2015 – iulie 2016, „taxele pentru benzină şi motorină au fost relativ mici la nivelul României, faţă de cele din alte state membre UE, tendinţă care s-a manifestat mai accentuat, în primele şase luni din anul 2016, ca efect al reducerii TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a aplicat de la 1 ianuarie”, se arată în studiul CC.

Preţurile la petrol au început să scadă, pe la mijlocul anului 2014, pe fondul contextului internaţional.

În perioada 30 iunie 2014 – 4 iulie 2016, „România a înregistrat a şaptea cea mai mare reducere la benzină fără taxe şi cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la benzină cu taxe, pe fondul reducerii taxelor”. La capitolul motorină fără taxe, ţara avea „a 20-a cea mai mare reducere şi a treia cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la motorina cu taxe, în contextul reducerii taxelor”, notează autorii studiului.

Potrivit raportului „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie”, sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi prezintă „caracteristicile unui oligopol, un grad mare de concentrare, cu bunuri omogene, bariere ridicate la intrare pe piaţă, transparenţă relativ ridicată şi elasticitate relativ scăzută a cererii în funcţie de preţ”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici