Taxa de cogenerare la export de electricitate va fi eliminată. Preţul la gaze în industrie rămâne ca în ianuarie

Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată, iar preţul de referinţă la gaze pe piaţa liberă pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, preţul la gaze pentru consumatorii casnici urmând însă să crească cu 2%, a declarat, în Parlament, premierul Victor Ponta.

433 afișări
Imaginea articolului Taxa de cogenerare la export de electricitate va fi eliminată. Preţul la gaze în industrie rămâne ca în ianuarie

Taxa de cogenerare la export de electricitate va fi eliminată. Preţul la gaze în industrie rămâne ca în ianuarie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

El a apreciat că eliminarea taxei de cogenerare va încuraja exportul de electricitate pe piaţa regională, iar menţinerea preţului de referinţă la gaze, în industrie, la nivelul de la 1 ianuarie 2014 va încuraja competitivitatea.

"Guvernul va pune, miercuri, în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională. Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabilă. La gaze, de la 1 aprilie preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%, în schimb pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014", a spus Ponta.

Premierul a precizat că aceste măsuri vor fi discutate, miercuri, de Guvern, împreună cu aprobarea hotărârii privind cota de energie regenerabilă care va fi subvenţionată.

"Vom aprobarea această hotărâre, în aşa fel încât preţurile la energie electrică vor continua scă scadă atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Păstrarea preţurilor la energie în mod constant reprezintă în mod sigur un factor esenţial de competitivitate pentru România", a spus Ponta.

El a adăugat că Guvernul este hotărât să reducă contribuţiile de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar calculat pe semestrul II de 2,6 miliarde lei, şi să aplice scutirea de impozit pe profitul reinvestit de la 1 iulie, măsuri care vor fi discutate cu Fondul Monetar Internaţional.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici