Tehnologia 4G va fi lansată în România în următorii 3-5 ani

Tehnologia de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) va introdusă în România în următorii 3-5 ani şi va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şi să îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat, luni, şeful Alcatel-Lucent România, Raoul Ros.

64 afișări
Imaginea articolului Tehnologia 4G va fi lansată în România în următorii 3-5 ani

Tehnologia 4G va fi lansată în România în următorii 3-5 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru ca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor de frecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel de servicii. În Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova să lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutul anului 2012", a spus Ros.

El a adăugat că Alcatel-Lucent a avut deja discuţii cu grupurile Vodafone, Orange şi Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G în subsidiarele acestora.

Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale ale operatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la 21,6 MB/s.

Viteza ridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de înaltă definiţie (HD), supraveghere video HD, videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil, jocuri online, acces Internet în bandă largă şi aplicaţii bazate pe media portal.

"Consumatorii vor să poată accesa cu usurinţă aplicaţiile lor preferate oricând şi oriunde prin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicaţii utile şi inovatoare va declansa o explozie a traficului de date pe reţelele existente. Acest fenomen reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă operatorii de reţele mobile", a spus Ros.

El a adăugat că tehnologia 4G LTE garantează o performanţă mai mare în reţea, viteze mai bune şi asigură o experienţă mai bună pentru utilizatorul final.

Prezent la eveniment, Iulian Costea, directorul de marketing al Alcatel-Lucent South-East Europe, a afirmat că 4G LTE este prima tehnologie radio mobilă proiectată, în primul rând, pentru a transporta traficul de date eficient în comparaţie cu tehnologiile 2G şi 3G care au fost dezvoltate şi optimizate pentru traficul de voce.

"Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicaţiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Dată fiind dezvoltarea tot mai accelerată a reţelelor sociale, a reţelelor de business şi de informaţii, ne aşteptăm ca până în 2015 toate terminalele mobile să fie conectate la Internet", a spus Costea.

Potrivit lui Costea, anul 2010 a fost primul în care utilizatorii de telefonie mobilă în bandă largă au depăşit pentru prima dată utilizatorii de telefonie fixă în bandă largă.

"Această tendinţă va continua să se consolideze în anii ce vor urma. Se estimează că se va ajunge la 3,4 miliarde de abonaţi în bandă largă până în 2014, iar 80 % dintre acestia vor fi consumatori de telefonie mobilă în bandă largă. Furnizorii de servicii radio trebuie să-şi dezvolte reţelele pentru a asigura un nivel superior de performanţă prin care să se ridice la aşteptările consumatorilor şi să rămână competitivi pe piaţă", a explicat Costea.

El a adăugat că, potrivit planului de acţiuni al ANCOM, primele licenţe 4G LTE vor fi scoase la licitaţie în 2012. "La nivel urban, se va utiliza banda de frecvenţă de 2,6 GHz, iar la nivel rural cea de 800 MHz", a spus Costea.

Cu o prezenţă în peste 130 de state, Alcatel-Lucent este unul dintre cei mai importanţi furnizori internaţionali de echipamente de telecomunicaţii.

La nivel local, grupul este prezent din 1991 şi a consemnat, în 2009, afaceri de 518,95 milioane de lei, comparativ cu 707,1 milioane de lei în urmă cu un an.

"Anul 2010 a fost unul dificil pentru piaţa de telecomunicaţii, şi implicit pentru furnizorii de echipamente. Practic, afacerile noastre au urmat afacerile operatorilor. Ne aşteptăm la veşti mai bune în acest an, pe fondul revenirii economiei naţionale", a spus şeful Alcatel-Lucent România, fără să dea detalii cu privire la cifrele pe 2010 pentru piaţa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici