Tensiune pe piaţa interbancară în martie. Deficitul de lichiditate este 16,4 miliarde lei

Piaţa interbancară din România a fost tensionată în luna martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.

1101 afișări
Imaginea articolului Tensiune pe piaţa interbancară în martie. Deficitul de lichiditate este 16,4 miliarde lei

Deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2022 pe piaţa inter­ban­cară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentul din lunile ia­nuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împru­mu­turi de la BNR în special prin cre­dite de urgenţă pe o zi, prin facili­ta­tea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Odată cu intrarea pieţei inter­ban­care din nou pe deficit de lichi­ditate, BNR a redevenit în martie cre­ditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară românească în­ce­puse anul 2022 pe excedent de lichi­di­tate, iar surplusul a ajuns în fe­brua­rie la 2,1 mld. lei, medie zilnică, du­pă ce în ianuarie a fost de 1,9 mld. lei. Com­parativ, în decembrie 2021 piaţa era pe deficit de circa 4,7 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în februarie 2022 peste 8,5%, de la 8,2% an/an în decembrie 2021, cursul valutar a rămas în apropierea valorilor de 4,94 - 4,95 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au tot crescut începând din octombrie, depăşind 4%, şi apropiindu-se pe unele scadenţe de 5%, fiind în continuare peste dobân­da-cheie, care a urcat în aprilie la 3%.

Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie 2022 au depăşit 10,5 mld. lei, maxi­mul din ultimul deceniu, apropiat de vo­lumele din 2008-2009 când pieţele financiare internaţionale erau în fierbere, iar piaţa locală avea criză de lichidităţi. Au fost şi împrumuturi repo în martie, însă volumul a fost mai mic, de 6,3 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici