Teodorovici: Absorbţia fondurilor europene pe primele cinci luni, sub aşteptările avute iniţial

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că, în primele cinci luni ale acestui an, ceea ce a estimat privind absorbţia fondurilor europene se află sub aşteptările avute iniţial, în special la mediu şi transport.

Teodorovici: Absorbţia fondurilor europene pe primele cinci luni, sub aşteptările avute iniţial (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

„Zâmbetul meu va fi cu siguranţă foarte larg la final de an, când vom atinge obiectivul pe care l-am spus, şi anume acela de peste 3,5 miliarde de euro, în facturi, către Comisia Europeană. În primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se află sub aşteptările pe care le-am avut iniţial, pentru că sunt multe facturi care nu ajung încă la noi, din partea marilor companii de lucrări, în special la mediu şi transport”, a arătat Teodorovici, duminică, la finalul unui eveniment la care a participat în Parcul Kiseleff.

El a precizat că va avea discuţii, anul acesta, cu toate companiile de construcţii şi cu cei care supervizează aceste lucrări.

Referitor la cauzele pentru care nu se cheltuiesc aceşti bani de la Comisia Europeană, Eugen Teodorovici a precizat că în primul rând sunt comapnii care au venit şi au licitat, cu preţuri mult mai mici decât ar fi putut fi făcute acele lucrări, motiv pentru care acum sunt blocate. Un alt motiv este, în opinia ministrului Fondurilor Europene, faptul că unele companii au dispărut, şi atunci s-a mers către subcontractori, pentru finalizarea contractelor.

„Noi o să modificăm în primul şi în primul rând legislaţia pe achiziţii publice ca să nu se mai permită astfel de situaţii, să nu se mai conteste atât de des şi multe astfel de situaţii”, a spus Teodorovici.

Întrebat dacă România are riscul de a pierde acel top-up de la Comisia Europeană, ministrul Fondurilor Europene a arătat că este vorba despre o sumă pe care România oi o primeşte mai repede din partea Comisiei şi că nu pierde absolut nimic din punctul de vedere al fondurilor europene.

„Nu ne dezavantajează cu nimic, pe fonduri europene, dacă România nu va mai primi acea diferenţă de 10%”, a explicat el.

Despre exerciţiul bugetar 2007-2014, Teodorovici a declarat că banii europeni pentru această perioadă vor fi cheltuiţi în proporţie de 80% la finalul lui 2015, când se va încheia actualul cadru financiar european.

„Pentru următorul cadru europen, am trimis Comisiei Europene şi urmează să se aprobe spre luna august, septembrie, Acordul de Parteneriat cu partea comunitară, iar finanţarea va începe încă din 2014. Vom avea un nivel de absorbţie la finalul acestui an, pe următorul cadru oficial, chiar destul de ridicat”, a precizat Teodorovici.

Despre restul de 20% din suma pe cadrul bugetar actual care nu a fost cheltuită, Teodorovici a menţionat că este vorba despre un risc pe care România, din păcate, îl are, pentru perioada 2009-2012, când lucrurile au stagnat şi Comisia Europeană a oprit finanţarea pentru România, din motivele cunoscute.

Întrebat cât va pierde România pe actualul exerciţiu bugetar, Teodorovici a declarat că, dacă se face o socoteală a ceea ce îseamnă 80% din 19,2 miliarde alocate României în această perioadă, înseamnă aproximativ 3,7 miliarde de euro.

„Acesta ar fi riscul astăzi, noi ce facem astăzi este doar să reducem cât mai mult, dacă se poate spre zero, în special în zonele de mediu şi transport”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
TEODOROVICI ,
FONDURI ,
ABSORBŢIE
COMENTARII
  • adria 16 iun 2014

    Nu cumva Basescu e de vina?

  • interesant !!! se mira ca absorbtia e mai mica decat se asteptau 16 iun 2014

    ...Ce mirati vor fi timp de inca 2 ani ca nu vin fonduri !!! Dar Romania nu poate fi mintita la nesfarsit !!!

  • Didos 16 iun 2014

    Aata ca asta , dar la noi totul e o minciuna ! Exemplul cel mai clar este modul in care ministrul Dan Sova respecta termenele de executie , date chiar de el , a unor tronsoane de autostrazi ! Scuzele si motivele lui nu intereseaza pe nimeni !

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor