TOPUL ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi din Europa. În România, aproape 140 de români au active de cel puţin 30 milioane de dolari

Aproape 140 de persoane din România deţin active nete de minimum 30 milioane de dolari, iar numărul acestora ar putea creşte cu o treime până în 2022, potrivit unui studiu asupra averilor private globale realizat de compania Knight Frank.

2446 afișări
Imaginea articolului TOPUL ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi din Europa. În România, aproape 140 de români au active de cel puţin 30 milioane de dolari

Germania, ţara cu cei mai mulţi bogaţi din Europa. În România, aproape 140 de români au active de cel puţin 30 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Europa, numărul persoanelor cu active de minim 30 milioane de dolari a crescut cu 632 în ultimul an (de la 53.538 la 54.170) şi se estimează o creştere cu 31% în următoarea decadă. Cele mai multe persoane bogate din Europa se găsesc în Germania (16.192), Marea Britanie (10.373) şi Elveţia (5.657).

România are cei mai puţini oameni bogaţi din cele 22 de ţări europene analizate.

Totodată, Europa numără în prezent 708 miliardari (cei mai mulţi din lume), dintre care 149 locuiesc în Germania, tot atâţia în Marea Britanie şi 102 în Rusia.

"România numără în prezent 137 de persoane bogate, cu o previziune de creştere în următoarea decadă de 34% (până la 184 persoane în 2022); în timp ce Polonia înregistrează 799 persoane bogate (cu estimare de creştere la 1.128 până în 2022), iar în Cehia se află 237 de astfel de persoane (cu estimare de creştere până la 367 în 2022)", se arată într-un comunicat al firmei The Advisers, biroul asociat reţelei Knight Frank în România.

La nivel global, în 2012 numărul persoanelor ultra-bogate din lume a crescut cu 5% (8.700 de noi persoane). Autorii studiului estimează ca acest segment de populaţie va creşte cu 50% în următorii zece ani (cu 95.830 persoane), atingând un număr total de 285.666 de persoane la nivel global. Majoritatea acestor persoane trăiesc în prezent în America de Nord – 65.579.

În următorii 10 ani cea mai rapidă creştere a averilor se va înregistra în Asia şi America Latină, iar până în 2022 una din 10 cele mai bogate persoane din lume va locui în America Latină.

Monaco, Londra şi New York sunt destinaţiiile preferate de cei mai bogaţi oameni din lume. Monaco rămâne cea mai scumpă ţară din acest punct de vedere, o reşedinţă de lux putând fi tranzacţionată la un preţ care variază între 57.600 şi 63.700 dolari pe metru patrat.

Studiul a fost realizat de Knight Frank în rândul bazei sale de 15.000 clienţi cu averi totalizând peste un trilion de dolari.

Pe fundalul instabilităţii economice se observă orientarea persoanelor bogate către proprietăţile rezidenţiale de lux în zone consacrate, ca o alternativă mai sigură de investiţie.

New York a atins cel mare nivel de achiziţii de lux din ultimii 25 de ani, în ultimul trimestru al anului 2012, graţie crizei financiare care a debutat în anul 2008 şi a situaţiei economice generale, care a permis punerea spre vânzare a unor proprietăţi foarte exclusiviste, nou construite.

Cei care investesc în piaţa rezidenţială de lux provin din Rusia sau China şi Hong Kong. Pe lângă puternica prezenţă de pe piaţa din Londra, ruşii îşi măresc investiţiile în New York, Miami, precum şi în zona care se bucură de un interes în creştere continuă, America Latină. În Orientul Mijlociu, Dubai se diferenţiază cu o creştere puternică de 20% a locuinţelor de lux.

În ceea ce priveşte investiţiile în zona hobby-urilor şi pasiunilor, potrivit Knight Frank Luxury Investment Index, automobile clasice ocupă primul loc în preferinţele bogaţilor lumii, valoarea achiziţiilor în acest segment crescând în ultimii 10 ani cu 395%. În Europa, lucrările de artă rămân obiectele de colecţie preferate ca investiţie de persoanele bogate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici