Tot mai multe bănci elveţiene cer dobânzi clienţilor pentru depozitele în franci

Tot mai multe bănci elveţiene au început să perceapă dobânzi clienţilor pentru depozitele sau conturile în franci, după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să ceară bani pentru depozitele instituţiilor financiare, relatează Bloomberg.

2683 afișări
Imaginea articolului Tot mai multe bănci elveţiene cer dobânzi clienţilor pentru depozitele în franci

Tot mai multe bănci elveţiene cer dobânzi clienţilor pentru depozitele în franci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Credit Suisse Group a anunţat că intenţionează să impună dobânzi clienţilor instituţionali şi companiilor mari pentru unele active, iar UBS analizează o măsură similară.

Cea mai veche bancă din Geneva, Lombard Odier, a început joi să taxeze conturile în numerar pe care nu le administrează şi a căror valoare este de peste 100.000 de franci elveţieni (116.000 dolari). Banca a precizat că dobânda va fi de 0,75%, la acelaşi nivel cu dobânda la depozitele la vedere impusă săptămâna trecută de Banca Naţională a Elveţiei, care a intrat joi în vigoare.

Zuercher Kantonalbank, cea mai mare instituţie bancară cantonală din Elveţia, va impune la rândul ei o dobândă de 0,75% pentru unele depozite mari şi ar putea modifica nivelul dobânzilor pentru economii şi alte conturi.

Banca centrală a Elveţiei a şocat în urmă cu o săptămână pieţele valutare, prin eliminarea plafonului valutar de 1,2 franci pentru un euro, introdus acum trei ani, şi reducerea dobânzilor pentru depozitele la vedere ale băncilor.

Banca centrală a Canadei a tăiat miercuri dobânda cheie pentru împrumuturile overnight, ca reacţie la scăderea preţurilor petrolului, iar Danemarca a redus de două ori dobânda de politică monetară, luni şi joi, de la 0,05% la -0,35%, pentru a micşora presiunile de apreciere a coroanei.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat joi că instituţia va începe să cumpere lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, între care obligaţiuni guvernamentale, pentru a combate inflaţia prea scăzută şi a stimula creşterea economică.

Unele bănci la nivel mondial au început să taxeze clienţii pentru depozitele mari în euro după ce BCE a aplicat dobânzi negative la depozite, în luna iunie. Între aceste bănci se află Credit Suisse, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase&Co. şi Commerzbank.

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în septembrie anul trecut, când instituţia a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Euro este tranzacţionat la Zurich la 99,38 centime pentru un franc elveţian, la ora transmiterii ştirii.

Aprecierea francului afectează exporturile Elveţiei, întrucât produsele fabricate în această ţară devin mai scumpe pentru cumpărătorii străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici