Transferul sediului social în UE, fără impozit dacă se păstrează un sediu permanent în România

Firmele vor avea posibilitatea să mute sediul social în oricare din statele UE, fără lichidare, înregistrându-se ca societatea europeană (SE), şi vor fi scutite de impozit pentru eventualele câşiguri rezultate în urma transferului dacă păstrează un sediu permanent în România.

129 afișări
Imaginea articolului Transferul sediului social în UE, fără impozit dacă se păstrează un sediu permanent în România

Transferul sediului social în UE, fără impozit dacă se păstrează un sediu permanent în România (Imagine: Mediafax Foto)

"Atunci când o societate europeană sau societate cooperativă europeană transferă sediul social din România într-un alt stat membru acest transfer al sediului social nu reprezintă transfer impozabil pentru plusvaloarea calculată ca diferenţă între preţul de piaţă al elementelor din activ şi pasiv transferate şi valoarea lor fiscală, pentru acele active şi pasive ale societăţii europene sau societăţii cooperative europene care rămân efectiv integrate unui sediu permanent al societăţii europene sau societăţii cooperative europene în România şi care contribuie la generarea profitului sau pierderii luate în calcul din punct de vedere fiscal", se arată într-un unui proiect de ordonanţă de guvern pentru modificarea Codului Fiscal obţinut de MEDIAFAX.

Proiectul de Cod Fiscal defineşte "transferul sediului social" ca o operaţiune prin care o societate europeană (SE) sau o societate cooperativă europeană (SCE), fără să se lichideze sau fără să creeze o societate nouă, îşi transferă sediul social din România într-un alt stat membru.

Transferul este neimpozabil numai dacă societăţile europene sau societăţile cooperative europene calculează amortizarea şi orice câştiguri sau pierderi aferente activelor şi pasivelor care rămân efectiv integrate unui sediu permanent, ca şi cum transferul sediului social nu ar fi avut loc.

De asemenea, provizioanele sau rezervele care anterior transferului sediului social au fost deduse din baza impozabilă de către societăţile europene sau societăţile cooperative europene şi care nu provin de la sediile permanente din străinătate pot fi preluate, în aceleaşi condiţii de deducere, de către sediul permanent din România al societăţii europene sau societăţii cooperative europene.

În situaţia în care o societate europeană sau o societate cooperativă europeană înregistrează pierdere fiscală, aceasta nu se recuperează de către sediul permanent al societăţii europene sau al societăţii cooperative europene situat în România.

"Transferul sediului social al societăţilor europene sau al societăţilor cooperative europene nu trebuie să dea naştere impozitării venitului, profitului sau plusvalorii acţionarilor", se menţionează în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici