Trichet: Creşterea economiei mondiale este robustă

Creşterea economiei mondiale este robustă, iar îmbunătăţirea situaţiei de pe pieţele financiare arată că anumite măsuri excepţionale de sprijinire a sectorului bancar pot fi retrase, a declarat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

22 afișări
Imaginea articolului Trichet: Creşterea economiei mondiale este robustă

Trichet: Creşterea economiei mondiale este robustă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorii nu ar trebui să interpreteze retragerea măsurilor excepţionale ca semn al creşterii dobânzilor de politică monetară, a spus şeful BCE, care a prezidat o reuniune privind economia mondială organizată de Banca Reglementelor Internaţionale.

"Aş spune că la nivel mondial percepţia este că economia va evolua pozitiv, iar cu excepţia unor corecţii, creşterea a fost confirmată ca robustă", a afirmat el.

Şefii băncilor centrale prezenţi la întâlnire, între care guvernatorul Băncii Chinei, Zhou Xiaochuan, şi cel al instituţiei similare din Japonia, Masaaki Shirakawa, au îndemnat guvernele să stabilizeze situaţia cheltuielilor bugetare, a adăugat Trichet.

Odată cu revenirea economiilor din criză, marile bănci centrale au început să retragă măsurile excepţionale, însă deciziile nu trebuie interpretate ca semnale al creşterii dobânzilor de politică monetară, a spus preşedintele BCE.

"Situaţia pieţei se îmbunătăţeşte, aşa că putem retrage aceste forme de sprijin fără interpretări exagerate şi fără a da impresia că schimbăm politica monetară", a declarat Trichet.

BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la minimul record de 1%, nivel stabilit în urmă cu zece luni, şi va relua din aprilie licitaţiile pentru împrumuturile la trei luni acordate băncilor, a declarat preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, decizia fiind parte a procesului de retragere a măsurilor extraordinare de sprijinire a lichidităţilor pe pieţele financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici