Trichet: Presiunile inflaţioniste din zona euro sunt în creştere

Presiunile inflaţioniste din zona euro sunt în creştere, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a precizat că instituţia nu are planuri imediate de majorare a dobânzii de politică monetară, transmite Bloomberg.

24 afișări
Imaginea articolului Trichet: Presiunile inflaţioniste din zona euro sunt în creştere

Trichet: Presiunile inflaţioniste din zona euro sunt în creştere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există dovezi de creştere, pe termen scurt, a presiunilor inflaţioniste, în special din cauza preţurilor energiei, dar asta nu modifică opinia BCE potrivit căreia preţurile sunt stabile", a afirmat Trichet la conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.

BCE a menţinut dobânda cheie la minimul record de 1%, iar Trichet consideră că rata se află la un nivel adecvat.

Trichet, al cărui mandat se va încheia în octombrie, ar putea avea un an dificil întrucât inflaţia accelerează într-o perioadă în care liderii europeni încearcă să vină cu un nou plan de oprire a crizei datoriilor suverane.

Cu divergenţe în creştere între statele din zona euro şi fluctuaţiile din piaţă care pun în pericol finanţele Portugaliei, Trichet trebuie să decidă când să oprească achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale, să retragă programul de lichidităţi pentru bănci şi chiar să majoreze dobânda cheie.

Inflaţia din zona euro s-a accelerat la 2,2% în decembrie, depăşind limita de 2% ţintită de BCE pentru prima oară în peste doi ani.

"Ratele inflaţiei ar putea creşte în continuare. Este probabil să se menţină un timp peste 2%, înainte de a se modera spre sfârşitul acestui an", consideră şeful BCE.

Euro s-a apreciat în urma declaraţiilor cu 1%, la 1,3276 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici