Ucraina ar putea opri importurile de gaze naturale din Rusia, pentru aproape două luni

Ucraina va suspenda probabil până la sfârşitul anului importurile de gaze naturale din Rusia, din cauza divergenţelor referitoare la preţ, dar are stocuri suficiente pentru consumul propriu, astfel încât să nu fie afectată aprovizionarea Europei, potrivit cotidianului Kommersant.

175 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar putea opri importurile de gaze naturale din Rusia, pentru aproape două luni

Ucraina ar putea opri importurile de gaze naturale din Rusia, pentru aproape două luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania naţională de petrol şi gaze din Ucraina a oprit la sfârşitul săptămânii trecute importurile din Rusia, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Neînţelegerile dintre Ucraina şi Rusia au stârnit temeri că ar ar putea avea loc un nou "război al gazelor", similar celor din 2006 şi 2009, când livrările către Europa au fost întrerupte, după ce Moscova a acuzat Kievul că a oprit pentru uz propriu o parte din gazele destinate ţărilor europene.

Tensiunile dintre cele două ţări au fost amplificate în ultimele luni de planurile Ucrainei de a semna un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în pofida opoziţiei Rusiei.

Kommersant a scris că se aşteaptă ca Ukrtransgaz, compania care operează transportul şi înmagazinarea de gaze naturale în Ucraina, să acopere cererea de pe timpul iernii fără noi importuri din Rusia. Compania Gazprom, controlată de statul rus, acuză Ucraina că nu a plătit integral preţul gazelor naturale livrate în luna august.

"Naftogaz nu intenţionează să cumpere mai mult gaz rusesc în acest an", potrivit unei surse din Ukrtransgaz, subsidiară Naftogaz, citată de Kommersant.

Analiştii Alfa Bank Rusia au afirmat că nu se aşteaptă la probleme în privinţa aprovizionării Europei.

"Facilităţile de stocare din Europa şi Ucraina sunt aproape pline şi, mulţumită temperaturilor mai ridicate decât în mod obişnuit în Europa, nu ne aşteptăm la o majorare semnificativă a consumului de gaze naturale, care să conducă la o perturbare a aprovizionării", se arată într-o notă de cercetare a Alfa Bank.

Decizia Naftogaz de a suspenda importurile din Rusia va fi revizuită doar în eventualitatea unor temperaturi extrem de reci, a declarat sursa din cadrul Ukrtransgaz pentru Kommersant.

Ucraina plăteşte circa 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale furnizată de Rusia, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, şi încearcă să obţină termeni contractuali mai favorabili din partea Gazprom.

Naftogaz a refuzat să comenteze asupra suspendării importurilor. Potrivit Kommersant, compania ucraineană nu dispune, în prezent, de resursele financiare necesare pentru a plăti în continuare importurile de gaze din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici