UE vrea să înăsprească controlul deficitelor bugetare

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat marţi să controleze din timp bugetele naţionale şi să introducă o gamă mai largă de sancţiuni pentru ţările cu deficit excesiv, pentru a preveni o eventuală repetare a crizei datoriilor de stat care subminează în prezent stabilitatea euro.

18 afișări
Imaginea articolului UE vrea să înăsprească controlul deficitelor bugetare

UE vrea să înăsprească controlul deficitelor bugetare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Miniştrii Finanţelor reuniţi la Luxemburg au convenit să impună amenzi statelor care nu reuşesc să declare angajamente de reducere a deficitului chiar înainte ca indicatorul cheie să depăşească plafonul de 3% din PIB reglementat la nivelul UE, transmite Bloomberg.

"Până acum, nu primeai amendă decât dacă treceai de semaforul de culoare roşie de la 3%. De acum înainte, ai putea să ai probleme şi dacă treci pe galben", a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, după ce s-a întâlnit luni seară cu miniştrii europeni ai Finanţelor.

Pentru a sprijini înăsprirea regulilor, oficialii au arătat de asemenea că vor continua măsurile de reducere a deficitelor şi anul viitor, în pofida solicitărilor venite din Statele Unite pentru o politică bugetară mai relaxată în Europa, care să ajute relansarea economică.

Euro s-a depreciat cu 17% de la începutul acestui an, din cauza crizei datoriilor de stat care s-a manifestat în principal în Grecia, dar are efecte şi în alte state din zona euro. Turbulenţele au determinat multe dintre statele membre să introducă măsuri de scădere a deficitului care ar putea afecta creşterea economică. Euro se tranzacţiona în cursul nopţii la minimul ultimilor patru ani faţă de dolar, însă a revenit uşor spre dimineaţă.

Conform pactului de creştere şi stabilitate al UE, statele din zona euro care depăşesc limita de 3% din PIB ar putea fi nevoite să plătească amenzi de până la 0,5% din PIB dacă nu reuşesc să corecteze deficitul.

Nicio ţară nu a fost amendată în baza acestei reguli în cei 11 ani de la introducerea euro, însă Germania, care a avut un rol determinant în crearea acestei legislaţii în anii '90, conduce acum o campanie de înăsprire a reglementărilor după ce guvernele din zona euro au angajat fonduri de până la 860 miliarde euro pentru a ajuta Grecia şi alte state europene aflate în dificultate.

Potrivit noului sistem gândit de miniştii Finanţelor, fiecare guvern va trebui să prezinte estimări cuprinzătoare privind creşterea economică, inflaţia, fiscalitatea şi cheltuielile bugetare în fiecare primăvară, cu circa şase luni înainte ca bugetele naţionale să intre în parlamente spre aprobare.

Un guvern care plănuieşte un deficit ridicat "va trebui să se justifice" la nivelul UE, iar autorităţile europene şi celelalte state membre vor încerca să-l determine să-şi schimbe intenţiile.

Statele a căror datorie de stat va depăşi 60% din PIB vor intra de asemenea în vizorul autorităţilor comunitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici