Unanimitate în Consiliul BNR privind decizia de reducere a dobânzii

Decizia de reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la minimul istoric de 6,5%, a fost luată în unanimitate de membrii Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat marţi viceguvernatorul Cristian Popa.

27 afișări
Imaginea articolului Unanimitate în Consiliul BNR privind decizia de reducere a dobânzii

Unanimitate în Consiliul BNR privind decizia de reducere a dobânzii (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

"A fost unanimă", a afirmat Popa.

Din moment ce banca centrală nu publică procesele verbale ale şedinţelor Consiliului, analiştii interpretează comentariile oficialului BNR drept un comentariu uşor pozitiv privind dobânzile, notează Reuters.

"Transmite un mesaj destul de clar că este posibil să vedem o nouă reducere cu 0,5 puncte în mai. Unanimitatea înseamnă că nu există niciun motiv să se treacă la o scădere de 0,25 puncte", a arătat economistul şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

ING Bank anticipează acum o scădere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară în luna mai, la 6%, modificând estimarea anterioară care indica o scădere de 0,25 puncte, subliniind că atât comunicatul prin care BNR a anunţat luni decizia, cât şi declaraţia de marţi a viceguvernatorului Popa, sunt favorabile acestui scenariu, a adăugat economistul băncii.

În primele două şedinţe de politică monetară din acest an, din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a decis reducerea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie-noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.

Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici