Moscova continuă să ,,atace" şi încrederea Occidentului în Ucraina. Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

  • Operaţiunile ruseşti de sabotaj împotriva Europei, aflate la un nivel scăzut pe continent, au crescut în ultima perioadă, potrivit oficialilor serviciilor de informaţii din SUA şi din ţările aliate.
  • Aceştia spun că operaţiunile fac parte dintr-o campanie rusă care are rolul de a submina sprijinul Occidentului acordat Ucrainei.
  • Occidentul şi inclusiv Ucraina au avertizat anterior că Rusia are în plan să lanseze o campanie de dezinformare şi de teorii conspiraţioniste.
1256 afișări
Imaginea articolului Moscova continuă să ,,atace" şi încrederea Occidentului în Ucraina. Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

Moscova continuă să ,,atace" şi încrederea Occidentului în Ucraina. Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

Operaţiunile secrete au fost în mare parte incendii sau tentative de incendiere care au vizat o gamă largă de locaţii, printre care un depozit din Anglia, o fabrică de vopsele din Polonia, case din Letonia şi, cel mai ciudat, un magazin Ikea din Lituania, notează The New York Times.

Deşi actele ar putea părea întâmplătoare, oficialii americani şi europeni din domeniul securităţii spun că acestea fac parte dintr-un efort concertat al Rusiei de a încetini transferurile de arme către Kiev şi de a crea aparenţa unei opoziţii europene tot mai mari faţă de sprijinul acordat Ucrainei. În spatele acestor acţiuni s-ar afla braţul de informaţii militare al Rusiei, G.R.U.

Astfel de operaţiuni lansate de Ucraina, nu au întrerupt, până în prezent, fluxul de arme către Ucraina. Cu toate acestea, unii oficiali din domeniul securităţii spun că Rusia încearcă să semene teamă şi să forţeze naţiunile europene să sporească măsurile de securitate de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare cu arme, iar acest lucru adaugă costuri şi încetineşte ritmul transferurilor, relevă sursa menţionată.

Liderii NATO şi europeni au avertizat anterior în legătură cu aceste ameninţări venite din partea Moscovei. Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat săptămâna trecută că Rusia duce un ,,război din umbră" împotriva Europei. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunţat arestarea a 12 persoane acuzate că au efectuat ,,bătăi, incendieri şi tentative de incendiere" pentru serviciile secrete ruseşti.

Iar premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a declarat că Rusia reprezintă "o ameninţare reală şi serioasă", după ce ţara sa a avertizat cu privire la posibile atacuri care vizează producătorii de energie şi fabricile de armament.

Nu ar fi primele acţiuni de acest fel

Rusia nu se află la prima acţiune de a submina ajutorul occidental pentru Ucraina. Moscova a lansat inclusiv campanii de dezinformare şi teorii conspiraţioniste care vizează Kievul, potrivit unui anunţ al Berlinului în luna aprilie. Un diplomat german a avertizat asupra informaţiilor eronate, tot mai greu de combătut, care sunt lansate de maşina de propagandă rusă. Astfel de informaţii au rolul de a slăbi încrederea aliaţilor occidentali ai Kievului şi de a crea inclusiv revolte interne în rândul populaţiei.

În luna februarie, Ucraina avertizase că Rusia are în plan lansarea unei campanii dezinformatoare, iar apogeul acestei acţiuni ar urma să aibă loc în perioada martie-mai 2024.

,,Strategia Rusiei este de a diviza şi de a cuceri", a declarat Kendall-Taylor, în prezent cercetător senior la Center for a New American Security, potrivit The New York Times.

,,În acest moment, nu este o strategie foarte costisitoare pentru Rusia, deoarece toţi răspundem separat. De aceea, este important ca, în timp, să colectivizăm răspunsul".

În speranţa de a face exact acest lucru, diplomaţii britanici şi alţi diplomaţi europeni au făcut presiuni asupra ţărilor pentru a denunţa mai agresiv operaţiunile secrete ale Rusiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici