Ungaria are şanse mici de a evita soarta Greciei

Economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât se aştepta noul guvern, format de partidul Fidesz, iar ţara are "şanse foarte mici" de a evita soarta Greciei, a afirmat vicepreşedintele formaţiunii politice, Lajos Kósa, citat de cotidianul local Portfolio.

39 afișări
Imaginea articolului Ungaria are şanse mici de a evita soarta Greciei

Nou Guvern Ungar format de partidul Fidesz (Imagine: Mediafax Foto)

În această situaţie, guvernul va fi nevoit să pregătească un plan de măsuri pe termen scurt, de până la doi ani, a afirmat într-o conferinţă Kósa, care ocupă şi funcţia de primar al oraşului Debrecen.

Partidul de centru-dreapta Fidesz a câştigat alegerile parlamentare din Ungaria, obţinând o majoritate de două treimi în legislativ şi puterea de a amenda orice lege. Ungaria a fost condusă în precedenţii opt ani de Partidul Socialist.

Fidesz a repetat în ultimele luni că bugetul pentru 2010 este construit pe fundamente false, iar deficitul bugetar de 3,8% stabilit cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană nu este realist.

"Se pare că scopul nostru actual este să nu intrăm în incapacitate de plată; există o şansă mică de a evita soarta Greciei, deoarece situaţia este mult mai gravă decât credeam", a spus Kósa în timpul unei conferinţe pe tema dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii organizate de cotidianul Napi Gazdaság.

Există un anumit sector administrativ în care nu există fonduri pentru plata salariilor în luna iunie, a adăugat el.

Fidesz va avea toate informaţiile necesare pentru a lua o decizie la finalul săptămânii sau la începutul săptămânii următoare, a spus oficialul.

"Acum că se scufundă corabia trebuie să luăm măsuri imediate cu orice preţ. Nu putem implementa măsuri anticriză generale, politicile economice trebuie să se bazeze pe fundamente în întregime noi", consideră el.

În viziunea vicepreşedintelui Fidesz, situaţia de urgenţă ar putea forţa guvernul "să suspende provizoriu anumite prevederi economice constituţionale".

În primul rând guvernul trebuie să pregătească un program economic pentru maxim doi ani, care ar putea fi urmat de unul pe termen lung.

"Întreaga politică economică trebuie reevaluată: sistemul trebuie revizuit până la bază, inclusiv achiziţiile publice şi structura autorităţilor locale", a spus Kósa.

Ungaria a mers împotriva "cursului normal", a afirmat el, adăugând că au avut succes în administrarea crizei acele state care au respins cerinţele Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

"Exemplul Greciei ne arată că ungaria nu va fi lăsată să se prăbuşească, aşa că nota de plată a acestor măsuri va fi susţinută de Europa. Acestea sunt timpuri diferite", a concluzionat el.

Fidesz se aşteaptă ca deficitul bugetar al Ungariei să ajungă la 5-6% în acest an, faţă de ţinta oficială de 3,8%, din cauza cheltuielilor ascunse ale guvernului socialist. În 2009, deficitul bugetar a fost de 4% din PIB.

Comisia Europeană estimează că datoria publică a Ungariei va ajunge la 79% din PIB în 2010, fiind cel mai îndatorat stat membru al Uniunii din estul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici