Uniunea Europeană va lua curând măsuri împotriva Argentinei, după naţionalizarea companiei YPF

Uniunea Europeană va lua în curând măsuri împotriva Argentinei, în urma deciziei de a naţionaliza compania petrolieră YPF, divizie a grupului spaniol Repsol, a declarat luni comisarul pentru Comerţ Karel De Gucht, fără să dea detalii.

335 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană va lua curând măsuri împotriva Argentinei, după naţionalizarea companiei YPF

UE va lua curând măsuri împotriva Argentinei, după naţionalizarea companiei YPF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia Argentinei i-a nemulţumit pe cei mai mari parteneri comerciali ai acestei ţări, care îşi pierduseră deja răbdarea din cauza măsurilor protecţioniste luate de a treia mare economie din America Latină.

De Grucht a criticat "tendinţa în creştere către protecţionism din America Latină", într-un discurs la Bruxelles.

"Vom da în curând un răspuns la acţiunea Argentinei în cazul Repsol", a spus oficialul.

Argentina a anunţat că are motive să nu plătească integral grupului Repsol suma solicitată pentru participaţia majoritară deţinută la YPF. Guvernul argentinian de centru-stânga a exercitat presiuni intense asupra YPF pentru majorarea producţiei.

Repsol a reiterat luni intenţia de a reclama Argentina la Centrul Internaţional de Arbitraj pentru Disputele Investiţionale (ICSID) al Băncii Mondiale, pentru plata acţiunilor şi a unor despăgubiri.

Grupul spaniol trebuie să aştepte însă şase luni înainte de a prezenta cazul la ICSID, care se va baza pe un tratat din 1991 dintre Spania şi Argentina.

Argentina poate susţine că preluarea YPF a avut loc în interes naţional, potrivit experţilor în domeniu.

UE şi autorităţile din Spania au dificultăţi în găsirea unei reacţii adecvate împotriva Argentinei, întrucât ţara este exclusă de pe pieţele financiare mondiale şi a ignorat amenzile internaţionale, în dipute anterioare.

Uniunea intenţionează totodată să înainteze o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului, referitoare la restricţiile impuse de Argentina importurilor, care au nemulţumit Statele Unite, Coreea de Sud, Australia şi alte ţări.

Bolivia este alt stat din America Latină care a luat o decizie similară cu cea a Argentinei.

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a dispus naţionalizarea diviziei locale a companiei spaniole Red Electrica, o nouă lovitură pentru Spania, fostă putere colonială europeană în America Latină.

Morales a ordonat armatei să ocupe sediul companiei pentru transportul electricităţii TDE, controlată de Red Electrica, un grup spaniol cu afaceri de aproape 1,4 miliarde euro pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici