Uniunea Transportatorilor: Premierul ne-a asigurat că va fi implementată o nouă schemă de rambursare a supraaccizei

Premierul Mihai Tudose a dat asigurări Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România că în perioada următoare va fi implementată o nouă schemă de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri, potrivit unui comunicat transmis de UNTRR.

178 afișări
Imaginea articolului Uniunea Transportatorilor: Premierul ne-a asigurat că va fi implementată o nouă schemă de rambursare a supraaccizei

Uniunea Transportatorilor: Premierul ne-a asigurat că va fi implementată o nouă schemă de rambursare a supraaccizei

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România a avut o întâlnire, joi, la sediul Guvernului cu prim-ministrul Mihai Tudose şi cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, pentru a analiza impactul creşterii accizei şi a preţului petrolului asupra preţului motorinei, prin analiza comparativă a preţurilor de la finalul lunii august (29 august) şi începutul lunii octombrie (3 octombrie).

La întâlnirea precedentă pe tema majorării accizei la carburanţi, din data de 5 septembrie, premierul a dat asigurări UNTRR că este deschis pentru a relua rambursarea unei părţi din supraacciză către transportatorii rutieri dacă se vor înregistra majorări de preţ la motorină proporţionale cu majorarea accizei după 15 septembrie şi 1 octombrie, ţinând cont de eventuale influenţe ale preţului petrolului şi preţului motorinei fără taxe şi TVA în România şi ţările învecinate, informează asociaţia.

„Având în vedere că majorarea accizei a avut un impact semnificativ în creşterea preţurilor la carburanţi, premierul a confirmat deschiderea ca o parte din supraacciza la carburanţi să fie rambursată transportatorilor rutieri”, se arată în comunicatul transmis.

UNTRR a solicitat o întâlnire de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice prin care să se analizeze cifrele reale privind volumele alimentate şi diferenţele de preţ faţă de ţările vecine, pentru stabilirea mecanismului de rambursare a supraaccizei, cât şi cuantumul care ar urma să fie restituit, astfel încât să se asigure competitivitatea transportatorilor români în raport cu cei est-europeni. Propunerile întâlnirii de lucru ar urma să fie prezentate pentru aprobarea ministrului de Finanţe şi premierului.

Uniunea transportatorilor susţine că schema de rambursare a accizei suplimentare a funcţionat cu dificultate, iar transportatorii rutieri români care operează curse internaţionale au preferat să alimenteze în afara ţării, transportatorii străini în tranzit au renunţat complet la alimentări cu carburant în România, iar transportatorii care efectuează transporturi naţionale, şi au avut posibilitatea, au alimentat în ţările din jur.

„UNTRR a solicitat la acel moment măsuri care să menţină atractivitatea comercială a alimentării cu carburant în România, prin îmbunătăţirea sistemului de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) atât transportatorilor rutieri români, cât şi străini, astfel încât ţara noastră să devină un centru de alimentare de carburant în zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest”, se arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici