Cel mai rău semnal: Un sfert dintre angajaţii celui mai puternic sector economic românesc au rămas în şomaj tehnic

  • Un sfert dintre angajaţii din industria auto este în şomaj tehnic
  • Piaţa auto europeană a scăzut cu 30% în prima jumătate a anului
  • 14% din PIB este contribuţia sectorului auto în economie
6323 afișări
Imaginea articolului Cel mai rău semnal: Un sfert dintre angajaţii celui mai puternic sector economic românesc au rămas în şomaj tehnic

Cel mai puternic sector al economiei româneşti – industria auto – dă semne de declin. 60.000 de angajaţi din acest sector, adică un sfert din total, s-au reîntors în şomaj tehnic din cauza coronavirusului, scrie Ziarul Financiar. Ileana s-a angajat la fabrica Ford din Craiova în urmă cu un an, însă de câteva zile a rămas fără loc de muncă. Salariul ei era singurul venit din familie, iar pentru aceşti bani a  făcut naveta, 30 de kilometri, zilnic, de la Balş la Craiova. Numai de la Ford Craiova, în perioada iulie-septembrie, peste 200 de angajaţi, care au contracte de muncă pe perioadă determinată, vor fi trimişi acasă.

„A zis că asta a fost să fie, că nu mai sunt comenzi şi că nu se mai prelungesc contractele.(...) Foarte greu şi mai ales acum, pe pandemia asta, nici nu mai avem un alt loc de muncă. Am şi rate la bănci”, povesteşte Ileana Nicolae, fostă angajată Ford Craiova. 

„Piaţa auto europeană deja s-a comprimat cu peste 30 de procente în prima jumătate a anului, iar trendul va continua şi în a doua parte, pentru că acei clienţi care şi-ar fi cumpărat o maşină au acum probleme financiare din cauza crizei economice provcate de pandemie. Vom vedea în continuare o scădere a pieţei auto, iar în cel mai bun caz, o stagnare, adciă un volum similar în a doua jumătate a anului, cu cel din a doua jumătate a anului trecut”, spune Bogdan Alecu, jurnalist Ziarul Financiar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici