Vânzările de petrol ale Iranului ar putea fi în creştere, în pofida sancţiunilor

Vânzările de petrol ale Iranului ar putea fi în creştere, ca urmare a măsurilor Teheranului, precum dezactivarea sistemelor de localizare ale petrolierelor, astfel încât să nu poată fi urmărite, acordarea de reduceri de preţ şi facilităţi cumpărătorilor, pentru a ocoli sancţiunile internaţionale.

580 afișări
Imaginea articolului Vânzările de petrol ale Iranului ar putea fi în creştere, în pofida sancţiunilor

Vânzările de petrol ale Iranului ar putea fi în creştere, în pofida sancţiunilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia Iranului de a dezactiva sistemele de urmărire de la bordul petrolierelor face dificilă o evaluare în privinţa exporturilor de petrol.

Cea mai mare parte a celor 39 de petroliere iraniene este acum "invizibilă" după ce statul a cerut companiei care le operează (National Iranian Tanker Co - NITC) să dezactiveze sistmele de emisie-recepţie prin satelit ale cutiilor negre, folosite în transporturile navale pentru monitorizarea parcursului navelor, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

"Statul iranian, ajutat de clienţi, încearcă să ascundă cât mai mult posibil", a declarat un director de la o companie de stat care a făcut afaceri cu Iran.

Iranul s-ar putea să fi contracarat o presupusă reducere a livrărilor în martie prin acordarea de discounturi importante sub forma transportului gratuit, precum şi a finanţării şi asigurării în termeni generoşi, au afirmat surse. Însumate aceste facilităţi pot duce la o reducere de preţ de până la 10% pentru cumpărător.

Embargoul UE, activ de la 1 iulie, şi sancţiunile financiare ale UE şi SUA împotriva programului nuclear al Iranului au determinat o reducere a livrărilor de petrol iranian către majoritatea destinaţiilor occidentale şi au atras promisiuni din partea unor cumpărători asiatici pentru scăderea achiziţiilor.

Vânzările la preţ redus şi pe ascuns s-ar putea, însă, să fi limitat sau chiar să fi inversat declinul livrărilor, au spus sursele.

"Cei implicaţi sunt foarte discreţi acum. Nu vorbesc despre asta pe email, Yahoo sau telefonul mobil", a declarat şeful pentru tranzacţii cu ţiţei la una din firmele importante de brokeraj de pe piaţa petrolieră.

O verificare de către Reuters a flotei iraniene de petroliere prin intermediul Sistemului Automat de Identificare (Automatic Identification System) în timp real a arătat că doar şapte din cele 25 de petroliere mari au încă sistemele de emisie-recepţie prin satelit active. De asmenea, surse din industrie au afirmat că doar două din cele nouă petroliere mai mici pot fi monitorizate.

În mod normal, petolierele nu-şi pot închide sistemele de monitorizare, introduse pentru a îmbunătăţi siguranţa transportului naval şi pentru a permite localizarea navelor. Navele sunt obligate de legislaţia internaţională să aibă la bord un sistem de urmărire prin satelit în timpul călătoriilor pe mare. Proprietarul unei nave poate însă opri acest dispozitiv din motive de siguranţă şi cu permisiunea ţării unde este înregistrată nava.

Unele petroliere şi-au dezactivat sistemele de monitorizare şi anul trecut, în timpul războiului civil din Libia, pentru a face tranzacţii cu regimul Gaddafi.

Ministrul iranian al Petrolului, Rostam Qasemi, a declarat că exporturile de petrol ale ţării sunt stabile, la nivelul de anul trecut, de 2,2 milioane de barili pe zi. Afirmaţia oficialului nu este însă susţinută de analiştii din domeniu.

Potrivit opiniei experţilor, exporturile vizibile de petrol au scăzut la 1,9 milioane de barili pe zi în martie.

Aceste calcule sunt susţinute de unii dintre cei mai buni analişti din industrie, incluisiv Agenţia Interrnaţională pentru Energie şi firma Petrologistics.

Noile estimări ale acestora indică exporturi iraniene în aprilie cu până la 500.000 de barili pe zi sub nivelul de anul trecut.

Problema este că nu există dovezi clare că livrările Iranului chiar au scăzut sau că sunt înmagazinate, notează Reuters.

Milioane de barili de petrol depozitate pe petroliere iraniene în urmă cu numai câteva săptămâni par să fi dispărut, arată datele de monitorizare a transporturilor navale.

Un trader din Singapore a declarat că Iranul a reuşit să vândă tot ţiţeiul depozitat pe şase nave aflate în largul portului din Singapore la începutul acestui an. Cumpărătorii au fost mai ales din China şi Coreea de Sud.

Având în vedere lipsa de vizibilitate a navelor iraniene, va fi tot mai dificil de urmărit depozitarea pe petroliere a ţiţeiului. Surse din industrie afirmă că unele petroliere depozitau 12 milioane de barili de petrol în martie. Acum această cantitate a dispărut.

Cumpărătorii cei mai importanţi ai petrolului iranian sunt China şi India, însă ambele ţări sunt foarte discrete în această privinţă, potrivit Reuters.

Teheranul va avea chair şi o flexibilitate mai mare în a-şi ascunde livrările de petrol. Compania de stat NITC va intra în mai în posesia primelor nave dintr-un lot de 12 superpetroliere comandate în China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici