Variantă luată în calcul de Grecia pentru evitarea falimentului: Obligaţiuni cu maturitatea la 100 de ani

Grecia ia în calcul oferiera unor obligaţiuni cu maturitatea peste 100 de ani în schimbul titlurilor cu scadenţa pe termen scurt, pentru a evita falimentul, a declarat o sursă bancară apropiată statului elen.

633 afișări
Imaginea articolului Variantă luată în calcul de Grecia pentru evitarea falimentului: Obligaţiuni cu maturitatea la 100 de ani

Variantă luată în calcul de Grecia pentru evitarea falimentului: Obligaţiuni cu maturitatea la 100 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile BNP Paribas, Deutsche Bank şi HSBC şi banca de investiţii Lazard oferă consultanţă Greciei privind restructurarea datoriilor de stat.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii celorlalte bănci implicate în discuţii nu au confirmat informaţia.

O sursă a declarat că guvernul elen se concentrează pe variantele deja existente, fără alte amendamente.

Cu toate acestea, cererea ridicată pentru obligaţiunile pe 100 de ani emise de Mexic ar putea creşte interesul pentru o astfel de variantă, inclusiv în Grecia.

"Costurile de finanţare ale Greciei vor fi oribile, dar este mai important că printr-o astfel de măsură poate fi evitat falimentul. Are legătură mai mult cu supravieţuirea decât cu ce ar fi bine pe termen lung", comentează un analist al RBS Singapore.

Pieţele credit default swap plasează probabilitatea intrării Greciei în default (incapacitate de plată) în următorii cinci ani la 94%.

Înainte de încheierea, în luna iulie, a celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, de 109 miliarde euro, unii oficiali din zon euro au recomandat guvernului elen să încerce să preschimbe obligaţiunile existente care vor ajunge la maturitate pe termen mediu şi scurt în titluri cu scadenţa de până la 40 de ani.

Acordul din iulie prevede preschimbarea unor obligaţiuni în valoare totală de 135 miliarde euro, reperzentând 90% din datoria de stat a Greciei care ajunge la scadenţă până în 2020, în titluri noi garantate de emitenţi cu rating triplu A, precum Fondul European de Stabilitate Financiară şi cu maturiăţi de până la 30 de ani.

Potrivit acordului, această schemă ar fi redus principalul datoriei de stat a Greciei cu 21%, însă recent au apărut tot mai multe apeluri pentru creşterea acestei marje la circa 50%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici