Vasilescu: Prognoza de inflaţie BNR-FMI s-a făcut aritmetic, fără componenta psihologică

Prognoza de inflaţie realizată de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorării TVA, fără a fi luată în considerare componenta psihologică, care va limita semnificativ avansul preţurilor, iar inflaţia va fi mai jos de 8%, a afirmat consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu.

16 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Prognoza de inflaţie BNR-FMI s-a făcut aritmetic, fără componenta psihologică

Vasilescu: Prognoza de inflaţie BNR-FMI s-a făcut aritmetic, fără componenta psihologică (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Era normal ca la această prognoză (BNR-FMI - n.r.) să se facă o socoteală aritmetică. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA şi s-a scăzut la produsele unde nu a fost modificată. (...) Nu aveam cum să aducem şi considerente psihologice, care, după părerea mea, vor interveni puternic. TVA în sine, prin creştere, inhibă consumul şi la aceasta se adaugă scăderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O să vedeţi că cei care au anunţat majorări de preţuri se vor răzgândi", a spus joi consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

El a reiterat că inflaţia produsă de majorarea TVA nu este un fenomen monetar, iar în aceste condiţii nu este necesară o majorare a dobânzii de politică monetară.

La începutul acestei săptămâni, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma că banca centrală nu are cum să acomodeze un prim val de creştere a preţurilor, cauzat de majorarea TVA de la 19 la 24%, dacă va monitoriza foarte atent eventuale ajustări ulterioare ale preţurilor şi nu va accepta un nou val de creştere.

Viceguvernatorul a spus că, în cazul unui al doilea val de creştere a preţurilor, banca centrală va lua măsuri, inclusiv prin creşterea dobânzii.

Întrebat ce dobânzi ar trebui să practice la lei băncile comerciale pentru a păstra în depozite economiile populaţiei, care a aflat că noua prognoză de inflaţie este de 8%, Vasilescu a răspuns că fiecare instituţie de credit va stabili în raport cu condiţiile din piaţă, evitând să îndemne către o creştere a ratelor.

El a arătat că, deşi prognoza ar putea indica o rată reală negativă a dobânzilor practicate de bănci în acest moment, faptul că inflaţia finală va fi mai jos de 8% ar putea schimba lucrurile.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici