Vicepremier rus: Nabucco nu are niciun viitor

Proiectul Nabucco, de aprovizionare a Europei cu gaze naturale din regiunea Mării Caspice, ocolind Rusia, nu are niciun viitor, a declarat, vineri, vicepremierul rus Igor Sechin, citat de RIA Novosti.

25 afișări
Imaginea articolului Vicepremier rus: Nabucco nu are niciun viitor

Vicepremier rus: Nabucco nu are niciun viitor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere estimările părţii turkmene, ca şi cele ale experţilor europeni şi internaţionali, situaţia acutuală a pieţei gazelor naturale ne permite să spunem, fără sarcasm, că nu există niciun viitor pentru Nabucco", a spus Sechin, în faţa jurnaliştilor în timpul unei vizite în Turkmenistan.

Gazoductul este o componentă importantă a strategiei europene de a reduce dependenţa de livrările de gaze naturale din Rusia.

"Nu există perspective reale pentru majorarea volumelor, ceea ce face Nabucco irelevant", a adăugat el.

Construcţia Nabucco ar trebui să înceapă în 2012, urmând să fie dat în folosinţă trei ani mai târziu, a declarat, săptămâna trecută, directorul general al consorţiului care construieşte gazoductul, Reinhard Mitschek. Părţile implicate în proiect intenţionează să asigure necesarul de gaze al conductei cu livrări din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak.

Proiectele ruseşti Nord Stream şi South Stream vor fi dezvoltate înaintea Nabucco, a afirmat Sechin.

"Concluzia este: Nabucco nu are viitor", a declarat el.

Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Proiectul european concurează gazoducutul rusesc South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, care vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici