Videanu: Voi susţine toate proiectele în energie regenerabilă, indiferent de investitor

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi că în zona Constanţei sunt mai multe proiecte eoliene blocate administrativ şi că el va sprijini toate investiţiile în energie regenerabilă, indiferent de compania dezvoltatoare.

31 afișări
Imaginea articolului Videanu: Voi susţine toate proiectele în energie regenerabilă, indiferent de investitor

Videanu: Voi susţine toate proiectele în energie regenerabilă, indiferent de investitor (Imagine: Andreea Blanatui/Mediafax Foto)

"România are o obligaţie legată de atingerea ţintelor de energie regenerabilă şi eu voi susţine orice proiect, indiferent de cine este dezvoltat în România, în vederea atingerii acestor ţinte", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.

El a precizat că în zona Constanţei sunt mai multe proiecte blocate administrativ de către comunitatea locală, iar obligaţia sa este de a face toate demersurile legale pentru demararea investiţiilor.

Ziarul Gândul a relatat că Ministrul Economiei a intervenit în cazul proiectului de la Cogealac, transmiţând, în aprilie, o scrisoare primarului comunei, în care salută iniţiativa Continental Wind Partners, Videanu argumentând demersul prin faptul că se ajunsese la "dispute diplomatice".

Două companii, una din Cehia (CEZ) şi cealaltă din Spania (Iberdrola), vor să dezvolte un business eolian pentru care îşi dispută aceeaşi zonă. Luni, cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc la Cogealac, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază angajată de CEZ - firmă care a preluat de la Continental Wind Partners proiectul parcului eolian de la Cogealac - pe de altă parte.

"În momentul în care vom avea sesizări nu voi ezita să fac demersuri în vederea solicitării respectării legii", a spus Videanu.

El a precizat că aceasta este singura cerere primită la nivelul Ministerului Economiei referitoare la blocajul dezvoltării unui astfel de proiect.

Ministrul Economiei a spus că a citit în presă despre existenţa unor presiuni din partea ambasadorilor, pe care le exclude.

"Au fost făcute informări legate de posibilitatea unor investiţii. Exclud o astfel de terminologie", a afirmat Videanu.

El a adăugat că este interesat de toate proiectele din acea zonă. "Am încercat să îi pun la masă pe toţi cei de acolo. Am avut patru-cinci-şapte întâlniri. Din punctul de vedere, al relaţiei cu Transelectrica, am lămurit aceste lucruri. Din punctul de vedere al relaţiei cu autorităţile locale nu este responsabilitatea mea", a mai spus Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici