Vlădescu: La momentul creşterii TVA a fost evident că între mine şi Boc există o ruptură conceptuală

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că între el şi premierul Emil Boc, ca şi între primul ministru şi preşedintele Traian Băsescu, a existat "o ruptură conceptuală" în privinţa unor decizii guvernamentale.

26 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: La momentul creşterii TVA a fost evident că între mine şi Boc există o ruptură conceptuală

Vlădescu: La momentul creşterii TVA a fost evident că între mine şi Boc există o ruptură conceptuală (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Vlădescu a afirmat în emisiune că preşedintele Traian Băsescu l-a susţinut pentru funcţia de ministru al Finanţelor, dar ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia sa cu prim-ministrul Emil Boc.

Întrebat din ce cauză s-a certat cu premierul, Vlădescu a respins acest termen, spunând că prim-ministrul şi ministrul de Finanţe sunt oameni maturi şi vin dintr-o lume în care nu cearta este cea care poate să genereze evoluţia, dar a menţionat că a avut cu Boc divergenţe de opinii.

"În mod evident, între opiniile mele şi opiniile primului-ministru, începând cu necesitatea ajustării cheltuielilor, sfârşind cu extinderea bazei de impozitare (...) în toate aceste zone, între opinia mea şi opinia primului-ministru au existat divergenţe. De-a lungul timpului, unele dintre soluţii au fost cele pe care le-am promovat şi susţinut eu, unele au fost cele susţinute de primul-ministru, vă dau exemplul introducerii TVA, în care opinia mea a fost contrară deciziei guvernului din acel moment", a explicat el.

Solicitat să precizeze de ce nu şi-a dat demisia aunci când s-a decis creşterea TVA, Sebastian Vlădescu a răspuns că nu a făcut acest gest întrucât demisia sa nu ar fi avut în acel moment nicio utilitate şi "nu ar fi generat decât mai multă instabilitate".

"Dar a fost evident că, în acel moment, între mine şi primul-ministru, la fel cum a fost evident că între prim-ministru şi preşedinte, există o ruptură conceptuală şi că fiecare dintre noi avem o altă concepţie despre ce este mai bine pentru România. Primul-ministru a avut puterea să-şi impună decizia, vom vedea rezultatele", a continuat el.

Întrebat dacă preşedintele vede lucrurile în economie diferit faţă de guvern sau de premier, Vlădescu a menţionat disputa, "care continuă", privind extinderea bazei de impozitare, privind pensiile, dar nu numai.

"Din acest punct de vedere, între viziunea preşedintelui, a mea, cred că pot menţiona într-o oarecare măsură chiar şi Banca Naţională, există o diferenţă", a mai spus el.

TVA a fost majorată la 1 iulie de la 19% la 24%, ca măsură compensatorie după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15%, ca parte a unui pachet mai mare de iniţiative fiscale pentru a reduce deficitul bugetar în limita stabilită cu FMI.

Vlădescu a fost remaniat la începutul lunii septembrie, alături de alţi cinci miniştri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici