Vladimir Putin promite, la Seul, un "drum al mătăsii" feroviar

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat miercuri cu Coreea de Sud o scrisoare de intenţie pentru construcţia unui "drum al mătăsii" feroviar între Asia şi Europa care ar trece prin Coreea de Nord.

244 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin promite, la Seul, un "drum al mătăsii" feroviar

Vladimir Putin şi Park Geun-Hye (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest proiect ambiţios vizează să conecteze reţelele ferate ale Coreei de Sud şi Coreei de Nord - două state separate de şase decenii - la Transsiberian.

"Sper că disputele politice vor fi rezolvate în curând, deoarece Coreea de Sud, Coreea de Nord şi Rusia vor avea parte de mari beneficii" comerciale, a declarat preşedintele rus în cadrul unei conferinţe economice, la Seul.

Vladimir Putin a semnat acest document la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Park Geun-Hye.

"Acest proiect, dacă reuşeşte, va contribui foarte mult la aducerea păcii şi stabilităţii pe Peninsula Coreeană", a adăugat el.

Rusia a dat startul acestui proiect în septembrie, odată cu finalizarea construcţiei unui tronson de 54 de kilometri la frontiera sa de sud-est, între localitatea Hasan şi portul nord-coreean Rajin, care nu îngheaţă pe timpul iernii.

Rusia ar dori să aibă 36% din consorţiu, în timp ce Coreea de Sud ar deţine 34% şi Coreea de Nord 30%.

Dar, potrivit lui Andrei Lankov, un specialist în problematica nord-coreeană care predă la Universitatea Koomkin din Seul, proiectul este tratat cu precauţie.

"Ideea este perfect justificată din punct de vedere comercial şi economic, dar ea se cifrează la miliarde de dolari. Ce întreprinderi vor risca o asemenea investiţie cu Coreea de Nord în climatul actual?", s-a întrebat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici