Wall Street Journal: Răscumpărarea de obligaţiuni, noua soluţie a băncilor europene de majorare a profitulurilor

Mai multe bănci europene au descoperit o nouă cale de majorare a profitului şi capitalului înainte de intrarea în vigoare a unor reglementări mai stricte în sectorul financiar, şi anume răscumpărarea de obligaţiuni ale căror preţuri au scăzut sub valoarea nominală, relatează Wall Street Journal.

156 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Răscumpărarea de obligaţiuni, noua soluţie a băncilor europene de majorare a profitulurilor

Wall Street Journal: Răscumpărarea de obligaţiuni, noua soluţie a băncilor europene de majorare a profitulurilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În condiţiile în care criza datoriilor din Europa a dus la scăderea valorii obligaţiunilor pe termen lung emise de bănci, unele dintre acestea profită de situaţie şi le răscumpără. Băncile pot înregistra diferenţa de preţ drept câştig contabil şi îşi îmbunătăţesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.

Între băncile care au recurs recent la această soluţie se numără Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander şi Banco Comercial Portugues, parţial pentru că metodele tradiţionale de majorare a capitalului, cum ar fi vânzarea de divizii sau emisiunile de obligaţiuni, sunt dificil de realizat.

Criza datoriilor a făcut ca multe bănci europene să nu mai aibă practic acces la finanţare privată, din cauza reticenţei investitorilor.

Unii analişti consideră însă că prin astfel de manevre băncile îşi taie accesul la liniile de finanţare ieftină pe termen lung, necesare pentru finanţarea împrumuturilor şi operaţiunilor. Băncile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Valul de răscumpărări de obligaţiuni este ultima dovadă a soluţiilor rapide adoptate de bănci pentru rezolvarea problemelor legate de nivelul capitalului, în schimbul unor posibile probleme de finanţare, pe parcurs.

Răscumpărările de obligaţiuni ajută băncile să îşi majoreze rata de adecvare a capitalului înaintea întrării în vigoare a noilor reglementări bancare Basell III.

În iulie, subsidiara britanică a Banco Santander a răscumpărat obligaţiuni de 1,87 miliarde de lire sterline, unele pe termen lung, pentru majorarea capitalului.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BBVA, Banco BPI şi Banco Comercial Portugues au procedat similar.

Prin intermediul unor tranzacţii mai complicate, unele bănci au înregistrat câştiguri multiple. Commerzbank de exemplu a răscumpărat obligaţiuni şi alte instrumente financiare de 965 milioane de euro la un preţ mic, în schimbul unor noi acţiuni proprii.

Banca a obţinut câştiguri din preţul mai mic al obligaţiunilor, eliminarea plăţii dobânzilor şi noi acţiuni vândute investitorilor. În total, aceste operaţiuni vor aduce Commerzbank 1,2 miliarde de euro, până în 2017, a arătat un purtător de cuvânt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici