ZF Power Summit - Ministrul pentru Energie despre proiectul AGRI: Am senzaţia că stagnează puţin şi nu din cauza noastră

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat joi că proiectul de transport al gazelor AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) stagnează în această perioadă, din cauza partenerului din Azerbaidjan.

168 afișări
Imaginea articolului ZF Power Summit - Ministrul pentru Energie despre proiectul AGRI: Am senzaţia că stagnează puţin şi nu din cauza noastră

Constantin Nita (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am senzaţia că stagnează puţin şi nu din cauza noastră", a spus Niţă la "ZF Power Summit '13", întrebat despre stadiul acestui proiect.

El a adăugat că există o "încetineală" din partea partenerului din Azerbaidjan.

Întrebat despre termenul de finalizare a interconexiunilor pentru transportul de gaze cu statele vecine, Niţă a spus că legăturile cu Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova vor fi finalizate în 2013.

AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care urmează să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde va fi transportat pe mare în România. În terminalul din România, care va fi construit pe ţărmul Mării Negre, va avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Pe de altă parte, referindu-se la protestele de la Bârlad pe tema exploatărilor gazelor de şist, oficialul a spus că în prezent există doar o licenţă de explorare, că nu este specialist în domeniu şi rămâne ca echipele de profesionişti să stabilească dacă metodologia de fracturare creează probleme de mediu.

Legat de subiectul explorărilor în zona Mării Negre, ministrul a declarat că implicarea marilor companii petroliere din lume în zonă este benefică, dar şi-ar fi dorit ca Romgaz să fie un jucător mult mai agresiv. "În viitor, lucrurile se vor schimba", a adăugat Niţă.

Întrebat în continuare cum vede situaţia de la Arpechim şi de la Oltchim, oficialul a răspuns că în măsura în care este rezolvată problema combinatului va fi rezolvată şi cea a rafinăriei. El a adăugat că nu este implicat în acest subiect, dar problema există şi va trebui găsită o formulă de reaşezare a acestei industrii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici