COMENTARIU Lelia Munteanu: Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

„Să reinventăm democraţia”.

801 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Harari sugerează electoratului să nu voteze partidul lui Netanyahu

În cele patru pagini pe care le-a publicat ieri în cotidianul Yedioth Ahronoth, explicându-le conaţionalilor săi cum să se raporteze la alegerile din 2 martie, Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanţi gânditori ai lumii, abordează o temă care pluteşte în aer, încă de la celebra vorbă de duh a lui Churchill -  democraţia e un sistem politic prost, dar cel mai bun din câte a inventat omenirea până acum.

Falimentul democraţiei vine atunci când guvernele “au puterea de a manipula sistematic dorinţele alegătorilor”, spune Harari. Soluţia: “să reinventăm democraţia”. Dar, deocamdată, n-avem habar cum.

„Asistăm, în toată lumea, la instaurarea unor regimuri populiste, care iniţial câştigă putere prin răspândirea urii contra străinilor şi a minorităţilor, iar apoi atacă sistematic orice instituţie care ar putea să le limiteze această putere. Ţinta principală a acestor regimuri sunt exact instituţiile menite să apere adevărul: media, tribunalele şi universităţile. Regimurilor populiste le e frică de adevăr, pentru că adevărul nu li se supune. Şi atunci îl neagă. Conducătorii populişti ne încurajează să considerăm că numai dorinţa noastră contează, nu adevărul. Specialiştii care dezvăluie adevărul sunt consideraţi inamicul poporului”.

Autorul celor “21 de lecţii pentru secolul 21” indică aproape explicit ce nu trebuie să voteze alegătorul israelian:

„E esenţial să votăm pentru partidele care respectă anchetarea şi dezvăluirea adevărului. Votaţi pentru partide care nu îşi folosesc puterea în scopul contestării şi distrugerii acestor instituţii”.

Atacurile furibunde ale premierului Netanyahu împotriva Justiţiei sunt notorii. La aceste atacuri şi-a raliat şi fruntaşi ai Likud. Încât până şi preşedintele Reuven Rivlin a fost obligat, în 2017, la deschiderea sesiunii de iarnă a Knessetului, să iasă din echidistanţa sa protocolară şi să rostească un discurs fulminant (rămas în istoria recentă a Israelului sub numele de “Potopul”), împotriva politicienilor care încearcă să intimideze Justiţia, şubrezind unul dintre pilonii portanţi ai statului de drept.

Nu e prima oară când Harari îl critică pe Netanyahu. În 2018, cu prilejul lansării uneia dintre cărţile sale la Paris, declara presei: „Nu vreau să fiu un reprezentant oficial al guvernului israelian, pentru că am o problemă cu politicile sale oficiale. Munca mea ca om de ştiinţă se bazează pe libertatea de gândire şi de exprimare, în timp ce Guvernul Netanyahu e o ameninţare la adresa libertăţilor fundamentale. El a făcut din Israel un aliat apropiat al lui Orban (Viktor, n.m.), personaj cu aceeaşi viziune naţionalistă, autoritaristă asupra lumii. În aceste condiţii, nu-mi rămâne decât să păstrez distanţa”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici